Sabtu, Januari 22, 2011

Agar-Agar Bandung Cincau

Salam semua besua kembali, udah seminggu x n3 pic di cini.. sever error je begang tul akk di buatnya.... kira hari ni benasib baik le leh dapat masuk....cuti hari ni akk buat agar-agar bandung letak cincau ..biasa buat air bandung cincau je... tetiba je tekak ni nak mkn agar2, buat pun utk mkn2 sendiri je..kalau ada yg dtg tu kira rezeki le ye hehehe...hem harum guna sirap rose mmg wangi baunya....
Bahannya
1 peket agar-agar serbuk
1 cawan gula(sy kurangkan sbb sirap kordiel Ros dah manis)
1 cawan sirap kordiel Ros (F&N)
1 tin susu cair/sejat
3 cawan air
1 peket kecik cincau - di dadu
Caranya
Dalam periuk satukan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula larutkan di atas api yg sederhana
Bila dah larut masukan susu cair dan sirap kordiel Rose
Kacau sebati dan rasa - kalau kurang manis tambah le sirap atau gula
Tutup api masukan agar2 bandung dlm acuan atau loyang, taburkan cincau yg didadu kedlm agar2 tadi dan sejukan

4 ulasan:

Suzi berkata...

comel je agar2 tu...dr jauh nampak mcm apam pun ada...
makan time cuaca panas2 ni sedapnya.

Nieza berkata...

assalam, memang menarik nengok agar2 ni nanti nk cuba buat jugalah..:)

Sheila Shafea berkata...

Salam suzi heheh pakai acuan p3 ayu mmg sdp masuk ketekak

Sheila Shafea berkata...

Sam nieza- heheh tq singah boleh buat yeee sdp

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More