Besua kembali...lewat sikit masuk n3 maklumlah ada masalah teknikel td...rasanya kekawan yg lain pun megalami pekara yg sama jugak kan......ok utk hindagan tghari ni buat rendang ayam pindang yg dah beberapa kali buat...resepi ni mmg tersagat lah senang, main blande dan masuk aje bahan...pastu tunggulah sehingga ayam dan kuahnya kering....sbb apa di namakan pindang nak tahukeeeee.... sbb warnanya kuning macam masak asam pindang......ok jangan tunggu lama2 jum layan
RENDANG AYAM PINDANG
Bahannya :-
* Ayam di belah/bersikan-toskan airnya
* 5 batang serai*
* 6 ulas bwg merah*
* 6 ulas bwg putih*
* 1 inci halia*
* 1/2 inci lengkuas*
* 1/2 inci kunyit hidup*
* 4 biji cili api* - sy letak 1 biji +2 biji cili merah
* 1 cawan santan
* 2 keping asam keping
* Beberapa helai daun limau
* Garam, gula, perasa
* 5 sdb minyak
Cara2:
Kisar semua bhn yg betanda *
Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing
Masukan santan dan kacau
Terus masukan ayam yg telah di tos tadi gaul sebati
Masukan asam keping grm, gula, perasa, daun limau
Masak hingga kuah pekat
2 ulasan:
kak sheila, tun mlm baru ada masa buka blog nii.. baru tau ada prob rupanyer. huhu...
bestnyer ayam..nk rasa sket..
Hai tun yeee semlm tegahari sampai ke petang mmg ada masalah sikit...ramai yg x leh nak masukpic....beperingkat kot...yee rendang yg simple lagi sdp cuba leee
Catat Ulasan