Selasa, Jun 28, 2011

Tauhu Sambal Berudang


Salam, sdp lauk ni tau....kita saja je lebihkan udang dan tauhu sbb mmg fv pun...resepi sangat simpil rasanya kalau tambahkan gan tampe grg pun sdp...lebih kurang seakan sambal tempe bekentang tu...resepi ni kemarin lg dah npk kat dapur Dj...kita masuk list sbb time tu x ada udang dlm stok...tegahari ni lepas lah hajat mencubanya....jemput rasa, nasi pun dah masak tu lehlah kita mkn besama....


Tauhu Sambal Berudang
resepi : DaYangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
10 ekor udang basah (dibuang kulit kecuali bahagian ekor)
2 batang kacang panjang (dihiris)
2 keping tauhu (digoreng dan dipotong kiub)
1/2 labu bawang besar (dikisar)
2 biji bawang merah (dikisar)
Cili giling secukupnya
Sedikit udang kering (dikisar)
Sedikit air asam jawa
1 sudu makan sos tiram
Minyak untuk menumis
Garam dan gula

Cara-cara :
Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan sos tiram, udang, kacang panjang dan air. Kacau rata-rata.
Masukkan tauhu yang sudah digoreng tadi, garam, gula dan air asam jawa. Gaulkan dan kacau hingga kuahnya pekat.
Setelah masak, angkat dan hidangkan panas-panas.

9 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

I've tried this recipe...besssss!!! Anything with tofu for me...

Looks so delish la kak...laparrrr ;)

tun_telani berkata...

lapar! lapar! dah masa utk lunch rupanya.. tun x masak nii.. nk gi tumpang mkn umah akak ye..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam sheila,biasa atie masak sambal tauhu jer,tapi tambah udang nampak lagi sedap la...leh try!

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Love hehhe mmg sdp love nnt u try yeee actually kalau nak letak sotong pun ok gak...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun yeee dah siap masak awal senang sikit masak time bby sdg tidur....jemput mkn sekali

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Azatie- ye betul tu...trry ye resepi dari Dj ni mmg sdp, letok sotong, tempe pun ok gak...jemput rasa

Juwita Jamaludin berkata...

sedapnya nampak.. suka tgk ada udang dan tauhu.. tetiba jadi lapar plak

anymz berkata...

sedap menu macam ni..boleh terbuka selera kan?

ijayuji berkata...

Salam kak sheila! sedapnyerrr!!!! ada udang2 ni mmg kita suke :D ada tauhu pun kita suke mmg best! ada lagi tak kak? dtg lmbt niiiii hihihi ke akak dah siapkan sarapan? kita tggl makan jer nii :D

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More