Khamis, Jun 02, 2011

Upside - Down Pizza



Salam, betemu kembali di hari khamis..n3 mlm2 pulak bz sikit sejak dua menjak ni... mungkin juga bz sampai seminggu dua..ada le projek sikit......dah cadang dari kemarin mmg nak buat manu ni time cuti2 sekolah, kebetulan hari ni kita posa so leh le buat juadah utk bebuka sekali...upside - down pizza npk kat rumah adik kita tu Sari Yusa..sebelum tu Tun_telani pun dah buat juga...kita pun sempat le masuk list resepi ni hehhe.....betul le mmg mudah sagat - sagat buatnya...dan yg paling penting tersagat le sdp ke enakan rasa taburan cheese tu....suka dgn rasa dough nya inti pun sdp basah2 gitu.. mmg betambah..kita buat dapat dlm 2 tray..ambik ko...puasnya mkn.....tq pada tuan empunya resepi yeee perlu buat lg ni...izinkan copy resepi yeee


Upside-Down Pizza
loyang 9x9 inch


Dough
2 bj telur
1 c susu
1 c tepung
1 sb minyak
1/2 sk garam

gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.
sedia utk diguna

Filling
1 keping dada ayam - kerat2 (sy letak lebih)
3 sosej/hotdog - kerat2
1/2 tin cendawan butang - hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih - hiris halus
2 sb tomato puree
1 sb oregano
garam

Tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
Masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
Masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
Gaulkan oregano dan perasakan garam
Keju secukupnya

Cara2:
Panaskan oven 180 degree
Letakkan filling dlm loyang (tgk gmbr)
Tabur cheese atas filling.
Cuahkan adunan 'dough' kat atas.
Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.


11 ulasan:

nonierahman berkata...

menarik n mudah nampak nya nak buat,boleh try pas nie

Hanim berkata...

senang ek nak buat, mmm bleh try la nanti... :)

dZana berkata...

rasa nk cuba jugak.. nmpk sedap.. berkeroncong perut bila memandang lama2..hihihi

izahdaut berkata...

woo sedap tu. akak.. saya dah lama tak embeli chese mozarila ke apa ke..akak guna brand apa ye

Sheila Shafeareen berkata...

Hai none--yeee mmg sdp di mkn dan menarik simple try tau

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Hanim mmg mudah buatnya...x payah ank uli2 roti lg

Sheila Shafeareen berkata...

Hai dZana mmg sdp x rugi tryakk pun ingat nak buat lg ni...lapo ye heheh

Sheila Shafeareen berkata...

hai izah yeye buat tau sdp sagat akk guna cheese slicec-Mother's choice aja..pastu kasi potong dua dn letak di atas tu...yg tabur2 tu rasa cam x cukup lak heheh

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak..Nak masuk list jugeeeeee

mala berkata...

nak try!

nisa deris berkata...

salam...kak,nan tnya susu tu akak guna susu apa?susu pekat ke,susu cair ke?

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More