Ahad, Jun 26, 2011

Muffin Durian Comel@Kek Durian



Salam utk semua besua kembali kita di hari ahad yg sunyi .... baru lepas megemas dapur dan bako memboko hehehe...negok kat FB kemarin npk kak Ida Bakery tayang kek durian...terliur npknya....mmng lama gak kita x pekena durian ni.....smlm mmg dah pesan kat bos kalau balik tu jgn lupa singah, npk mana2 org jual durian tolong belikan...alhamdullilah dapat le 4 biji RM 20...ok isi pun cantik rasa mmg manis....
kira ni dah dua kali kita buat resepi kek durian dari Kak Ida...yg petama dulu buat dlm loyang..... kali ni kita nak try pulak letak dlm cup comel2...bila dah jadi npk cute pulak....separuh kita letak coklet chip...jom jamu mata TQ Kak Ida, sy shere sekali lg resepi di sini ye....

Isi yg di asingkan dari biji...utk dijadikan puri

KEK DURIAN
RESEPI : Kak Ida Bakery

Bahan-Bahan

250gm mentega
125 gm gula kasted - sy kurangkan sikit
1/2 camt vanila
4 biji telur
125 gm isi duruan yg di purikan (blander isi besama susu) kalau mls lebur je isi durian dlm mixar kata kak Ida
200 gm tepung naik sendiri - diayak
50 gm tepung gandum - diayak

Cara-caranya
Putar 3 bahan utama hingga gebu
Masukan sebiji- sebiji telur dan putar hingga kembang
Bubuh puri durian, bahan di ayak kacau sebati
Ratakan adunan dlm tin 20cm bulat yg di lenser dan alas dgn kertas minyak
Bakar pada suhu 170'c selama 40- 50 minit
kalau suka letak coklat chip diatas- saya putargkn lebihan puri durian diatas adunan


12 ulasan:

Amie berkata...

adeeehhh...doghyan.... di tempatku belum musimnya ...cuci mata ajelah di sini...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Amie...yeee ni pun kebetulan suami balik kerja lalu npk ada org jual....jemput cuci mata yee

tun_telani berkata...

doyann!!!!!!!!!!!!!! sedapnyerr~~ jarang dp doyan, dan sgt laa mahalnyer, last time balik kg sekali hadap je 90inggit doyan, x sempat dh nk wat kuih muih.. mkn yg akak buat je laa..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun---jom mari ada byk lagi ni...puas rasanya mkn buak kuih.....

Cendana Kasih berkata...

Dulu saya ada gak buat mapin doyan ni..sedap dan lembut... ni kat KL ni doyan masih mahal lagi..tp semalam balik Melaka..alahai..murahnye doyan, sekilo rm3 jer..nk beli tp bonet kete dah penuh..bang Jebat kata, kalo nk beli gak, saya ngan doyan tu kena dok atas bumbung kete...huhuhu... ni saya nk balik Melaka lagi.. siap bawak tupperware...

Naimatul Hafizah Nor Rodin berkata...

sedapnya tgk muffin durian ni, dah la susah nak dapat durian sini, kalau ada pun mahal sgt. terliur ni!

Sheila Shafeareen berkata...

Ck ye ke dah buat, sdpkan...balik melaka keee oooo kg jebat yeeee....sana mmg murah.....nnt kalu balik lg beli satu bonet yeeee Ck dok ats pun ok gak hehehhe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Naimatul...yeee kalau kat Kl ni merata jugak org jual tp mahal leeee area kg masih murah lg....jemput cuci mata hheheh

CheKiah berkata...

bestnya sheila muffin doyan msti bau serumah kan? hajat nk buat dh lama tp blum ada ksmptan, insyaAllah tiba masa akan laksanakan juga lbh2 lagi nengok muffin doyan sheila yg comey2 :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

adoii....sukanya kita kalau ada bau doyan...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai ChekKiah yee serumah bau harum mapin durian tu...buat cam ni baru puas mkan....jgan tunggu lama yeeee sdp ...terus buat heehhe

Sheila Shafeareen berkata...

hai Nazrah- sdp sagat cuna le naz nak punya mapinpun cun cun..lg sdp npknya

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More