Ahad, Jun 12, 2011

Pandan Muffin Yani


Assalamualaikum...dah penghujung hujung cuti sklh ni bz lain pulak dtg...nak meiron yg sebakul tu dah menunggu...hemmmm nasib bukan kerja ku iron me iron ni selmt...
ok ptg ni kita n3 muffin pandan comel...saja-saje je buat utk sambut father day mlm ni...ikutkan nak buat kek sebiji, tp memandangkan Mr.laling x mkn kek mekek...itu pun setakat cuit2 aje, so buat yg comel2 cam ni dia ngam jugak le...dpt byk biji kalau buat comel2 gini...tahan le 2,3 hari....resepi tesagat le mudahnya...suka gan bau pandan sermerbak harum...negok kat MyR ramai jugak geng2 dah buat rupanya...yg ni sy buat semua sekali hijau biar semua rasa pandan..tq Yani izin tepek resepi kat cini...


Resepi: Yani@MyR

Bahan-bahan ( 6 biji- 7cm acuan muffin )
90g butter
70g gula halus
1 biji telur
40ml susu segar
sedikit vanila esen
110g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil pandan emulco

Cara-cara
Pukul butter sehingga lembut. Kemudian masukkan gula,pukul sehingga putih.
Masukkan telur sikit demi sedikit. Pukul sehingga semuanya sebati.(sebelum masukkan telur ke dalam adunan,pukul dulu sikit telur tu dengan garfu. Tak perlu kembang). Kemudian masukkan esen vanila. Pukul lagi sehingga sekata.
Masukkan pula tepung yg telah diayak dengan baking powder ke dalam no.2 sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali berselang seli dgn susu segar sambil di kacau. (tepung-susu-tepung-susu-tepung)
Bahagikan adunan kepada 2. Ambik satu bahagian adunan, masukkan pandan emulco dan kacau sehingga sebati.
Isikan cup muffin dengan dua adunan yang berlainan itu. Bakar selama 25-30minit dengan suhu 180C.
siap utk dimakan

Pandan muffin ni sy buat dua adunan itu yg dpt bayak biji...

8 ulasan:

tun_telani berkata...

wahh.. sampai sini bau wangi pandan tu.. dpt byk kan, tun nk gi mkn 2-3biji ^^

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

ya la..bau pandan wangi

izahdaut berkata...

Sedap..saya pun pernah buat. loh father day malam ni ye.. hehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun hehe ye mmg dpt byk akk but sekali bancung dua adunan mari le ada lagi ni dlm bekas

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazrah heheh pandan mmg wangi....

Sheila Shafeareen berkata...

hai Izah heeh yelee kemarin jln2 rmh izah pun npk kekek sdp kan ingat raya nnt leh buat byk2...saje je buat makn2...

CT Delima berkata...

As'salam shiela

ada lagi tak muffin pandan ni, kak ct pun pernah buat. memang berbaloi rasanya. keharuman bau pandan tu yang menusuk hidung. aromanya yang membangkit rasa kan :D

ijayuji berkata...

Salam kak sheila!!! kita bwk mapin choc chip s niii kita tuko2 eak :D nmpk lembut mcm cc yer kak mapin pandan ni? mesti sedap! nanti ank cuba buat jugak kita suke mapin lembut2 gini :D

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More