Rabu, Jun 29, 2011

Kek Lapis Happy Day (Kukus)



Salam besua kita di pg rabu...selamat bepuasa pada rakan2...kek godaan dari Dj...mmg semlm x tertahan menegoknya...kirim kat bos balik koje jangan lupa singah belikan kaya..........mlm td jugak projek megukus...pg ni dah di rasmikan.....sdp sagat terasa enak nescafe tu...rasanya kalau letak lebih sikit nescafe lagi terasa...sy letak dlm satu sudu kecil ingat kan nnt letak byk takut pahit....tp kita x berapa puas hati lagi lah, bab melapis x secantik cam Dj punya... Dj punya same aje ratanya......kegebuan serta rasa dah mmg cun sgat...manis pun kira ok2 lah....x nak manis boleh kurangkan gula...
Kita nak ulang balik buat kek ni ...nak bg rasa betul2 happy...Tq Dj...kita shere resepi di sini ye.........


Kek Lapis Happy Day(kukus)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang


bahan-bahan : loyang 6" x 6"
3/4 cawan tepung superfine (diayak)
1/2 cawan tepung gandum (diayak)
5 biji telur A
225 g mentega berkualiti tinggi
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan serikaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla
2 sk serbuk nescafe
pewarna hijau (DJ campurkan dengan pes pandan), merah, kuning dan coklat

Cara-cara :
Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Balutkan penutup pengukus dengan tuala bersih. Sediakan loyang kek. Alaskan dengan kertas serap minyak dan sapukan mentega serta ditaburkan dengan sedikit tepung.
Putar mentega bersama gula hingga gebu dengan kelajuan maksimum. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
Masukkan susu pekat dan putar lagi.
Masukkan serikaya dan putar lagi hingga sebati.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
Warnakan hijau, merah, kuning dan satu adunan lagi dicampurkan dengan pewarna/perisa coklat dan serbuk nescafe (kacau sebati). Kemudian setiap adunan dibahagi dua lagi supaya menjadi lapan lapisan. Tapi kalau nk buat 4 lapisan saja pun boleh.
Untuk lapisan pertama, tuangkan adunan warna kuning dan ratakan. Kemudian tutup loyang dengan kertas foil tetapi hendaklah direnggangkan. Kukus selama 5-7 minit atau sehingga adunan dah tak cair. Kemudian buat lapisan keduanya. Ulangi proses sehingga habis. Untuk lapisan terakhir, sila kukus 20 minit lagi supaya kek masak sempurna.
Setelah masak, tutupkan api. Sejukkan kek sebelum dipotong.

Kita happy sikit ajeee sbb kek menjadi...nak happy byak kenalah kek tu menjadi betul dan lapisan pun cantik rata.....kena cuba lg ............layan

8 ulasan:

ijayuji berkata...

Salam kak sheila!! kita dtg ni sebelu kita kebizian jap lagi ni hihihi...sedapnyer nmpk! ada lagi tak kak? nak jugak!!! kita lama dah tak buat kek2 lapis gini mcm mengidam pulak dah nii bila nmpk kek akak huhu

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ija....ada byk lg ni...baru je rasmikan pg td sebelum bebudak gi sklh...yelahhh lama jugak x melapis..tuyg x berapa nak cun lapisannya...happy sikit je ni....nak berapa keping.......hhehe

DJ Dayang berkata...

salam kak..

wahh! dah sampai ke sini kek ni ekk...sukee bangat nengok kegebuan kek yg akak buat tu..kaler pun soft jer. akak jgn berputus asa ek..cube lg dan lg...melapis kek ni perlukan kesabaran. kalo nk cantik lapisannya akak sukat adunan dgn cawan2 yg sama saiz. meskipun perlukan masa dan leceh sket, tp hasilnya mmg berbaloi2.

apa2pun, mekasih byk2 yer krn sudi mencube resepi ni. teruskan lagi usahamu yer kak....tq2..mmmuahh!

HALAMANKU berkata...

Salam Kak Shiela.. lagi happy kalau dapat join makan kek lapis tu he he he.. rajinnyer kak melapis.. x kira..rupa.. sedap gak.. he he he

tun_telani berkata...

wahhh.. tun duk dlm angan2 je nk wat kek nii.. smlm duk terliur tgk kak dayang buat.. tp xde loyang sekecik tu laa.. loyang tun plg kecik 9x9. takut nnti jd leper pulak..

noorsafone berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
noorsafone berkata...

Sheila...first time buat memang banyak kekurangannya kan...takpe cuba lagi,buat sampai jd,,secantik kek Dayang tu...nanti mama nk cuba juga lah.

Anna Qawina berkata...

uik..rajinnya aka buat kek..nak sikit...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More