Jumaat, Jun 17, 2011

Cucur Udang Geragau@Jemput-Jemput



Salam besiaran di pg Jumaat yg begitu indah....pg ni sarapan dgn cucur udang geragau sdp lah pulak...x lah masin sagat...meriah letak udang byk2 dlm tu...bila di grg terasa ragup udang...ada byk lagi lebihan udang geragu ni, kalau rajin ingat nak buat pes sambal mee bandung....pg ni ada yg tapau bawa bekal....nak lagi sdp cicah dgn sambal tumis, sos cili n mayo...mkn begitu saja pun dah cukup sdp...tq pd CMG..mmg sdp cucur ni.... izinkan saya cnp resepi ye

Udang Geragau Kering

Resepi By: CMG

BAHAN-BAHANNYA
:-)
70 g udang geragau kering (kalau yang segar, guna 150 g)
1 biji bawang besar, didadu
1 biji kentang, didadu kecil2
1 biji cili hijau hiris halus
1 biji cili merah, hiris halus
3 tangkai daun sup, hiris
3/4 camca teh garam
1 camca teh baking powder
2 cawan tepung gandum
1 3/4 - 2 cawan air suam (kurang lebih)
Sos cili, sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang geragau direndam, cedok udang yang timbul dan asingkan dalam bekas lain, rendam lagi sekali dengan air yang baru. Ini kerana udang geragau kering dikhuatiri mengandungi pasir2 halus, jadi bila rendam pasir dia jatuh ke bawah, kalau guna yang segar, buang kotoran, cuci dan toskan.
Dalam satu bekas, masukkan udang geragau tadi (toskan dahulu), bawang besar, cili hijau/merah, daun sup, kentang, kentang dan garam. Gaul rata.
Masukkan tepung dan baking powder, kacau rata dan tuang air suam tadi sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang sempurna (tidak terlalu cair), kiranya boleh di"jemput" dengan tangan untuk dibuat cekodok.
Goreng dalam minyak sederhana panas dengan kaedah mencedok dengan sudu atau men"jemput" dengan tangan, pastikan anda basahkan hujung jari sebelum men"jemput" adunan tadi. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan letak atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili....

12 ulasan:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

Best nye...makan ngan cili sos dan kopi o....

Sheila Shafeareen berkata...

hai Nazrah yee mani simple aje pg ni..tp letak udang geragau ni rasa nya lg enak...

ijayuji berkata...

Salam kak sheila!!! byk ke yg kita terlepass???? nak sume sekali!!! nak cucur udang tu buat num petang2 gini sedapnyer! sos cili dr mesia dah nak abisss uuuwaaaa.... kena jimat2 :-(

Anna Qawina berkata...

sedapnyeee....kita pon pernah buat haritu...sedap mkn pns2..hihi....

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ika san ok nnt akk but byk ketul ye udg geragau pun byk lagi ni...soso nak habis yeyyeye ok nnt kita kasi pos kan nak jename apa tu...

Sheila Shafeareen berkata...

HaiAnna
ye sdp dan wagi bau udang geragau tu..letap byk sdp sikit baru ada rasa...mkn panas2 best...

Juwita Jamaludin berkata...

salam kak shiela.. sedapnya cucur udang geragau.. dulu kalau kat melaka suka gak beli gerarau ni dan buat cucur... kat jepun tak buat dah tak de geragau fresh

anymz berkata...

sedap ni sheila,makan cicah sos atau lauk masak lemak semalam pergghhh..memang terangkat..ada pulak kopi panas...

dZana berkata...

aslmkum sheila.. kalau dpt udg geragau yg fresh lagi sedap .. tpi mmg susah nk dpt..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam juwita yee sdp mmg suami beli kat melaka udang ni..bayak satu pekat tu....nak buat lagi

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak anymz..yee mmg mkn cicah gan sos..sdp tu ada akari smlm di panas kan...tangkap kenyang hehhe

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam dZana..ye udang segar...tp susahkan nak dptnya..ok le yg kerin pun jadi ..nak kee hehe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More