Salam ceria di hari jumaat...dan juga hari yg indah buat semua....teringinnya dah lama nak buat...ada kesempatan mlm td terus membelek ke dapur....kek pelangi org malas ginilah rupanya..malas nak bakar satu-satu lapisan...tp mkn nak kan, kan, kan hehehe...simpel je sebenarnya kek ni...cuma nak kena pandai main ngan warna...tiga warna di atas tu merah, oren dan kuning ada perasa yg saya letak..kalau setakan cantik dgn warna2 tp rasa biasa je...baik buat kek marble je kan....merah letak perasa strawberry, oren perasa oren , dan kuning perasa manggo..wahhh meriah dgn rasa mcm buah2 campuran pulak...sdp tau harum baunya....tang deco tu maap le bukan pro sangat pun main bantai je comot sana sini...sampai ank kata ehhhh sapa punye kek b'day ni....x ada sapa2 punya b'day... just buat utk mkn2 sendiri jeee...dikala x ada benda nak di kunyahkan heee ok resepi kek ambik dari dapur Kak Azynm..npknya tokey2 kek pun guna resepi ni...tq kongsi2...
kek yg tidak di bakar satu2 warna...hanya lapis tindih2 dan bakar sekali jln....
Kek Rainbow
Sumber: Kak Anymz/Aznim
Bahan2
430gm tepung gandum all purpose
4 sk baking powder
1/2 st garan
250 gm mentega
340 gm gula kaster
375 ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 st esen vanila/badam
Pewarna merah,biru,hijau,kuning,oren,unggu
serbuk koko secukupnya k1 tambah
*Sheila letak perasa pada warna merah-strawberry, warna oren-oren, warna kuning-manggo
400 ml whip topping krim-di putar hingga kembang
(untuk di sapu pada setiap lapisan dan seluruh kek)
Loyang 8" di alas dan di gris
Cara
1-Ayak tepung,baking powder dan garam,ketepikan
2-Pukul gula dan mentega hingga gebu.Masukkan esen vanila diikuti putih telur,sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu
3-Masukkan tepung gandum,berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati
4-Bahagikan adunan dengan enam bahagian yang sama banyak(+-260 gm setiap mangkuk),letakkan pewarna yang berlainan.
5-Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu selama 15 min pada suhu 170C.Bakar sehingga habis
6-Angkat dan sejukkan di atas redai.Keluarkan aras bawah kek
7-Letak lapisan pertama di atas papan kek,sapu krim secukupnya,ayak koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua,buat yg sama hingga habis
8-Sapu tipis seluruh badan kek dgn krim dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 4 jam atau semalaman.
Simpan krim slebihnya dalam peti sejuk
9-Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.
hemm sdp .... baru sdp mkn sebati dgn rasa...
10 ulasan:
Salam Kak..amboi pagi2 tayang kek pelangi..hihihi..ok lah tu..cantik..sendiri makan kan..ada lagi x????
Ok la tu kak...janji pelangi n sodap...sy pon klu nak cepat buat cmtu jer xde masa nak lapis2 hehehe.
w'salam ina..ada lg ni mlm td akk buat tp deko tu buruk le sikit hahah...janji pelangi hahah
Hai Hanim betul tu senang keja,,,nak bakar satu2 oven pun x berapa nak sihat...main sekali arung lapis.....
alahai.. lawanya rainbow cake.. suka la... warna pun menarik..
terbaikk la rainbow cake ni..
gebu jerk nengok rainbow cake akak tu...cantikk
nampak moist kek ni kak..
hai Jassnani hee tang deco tu masih comot lg x berapa nak kemas..heee warna2 kehidupan gitu heee
hai mas heee tokey kek punya deco lg cun kek ni gebus sdp dan lembut....
hai Rohah mmg lembut...letak perasa baru syok menikmatinya ..
Catat Ulasan