Khamis, April 18, 2013

Acar Cili


Salam sejahtera semua.......smlm jln2 jumpa pulak resepi acar cili pehhh npk menarik tu....bukan selalu pun jumpa acar cili ni...bg saya kira 1st jugalah dgr adanya acar cili...memandangkan kedai pun x jauh dari rmh terus le panjang langkah cari bhn2 nak buat....hemmm ptg smlm tehasil lah acar cili yg sdp...mujur cili hijau ni x berapa pedas...maung pun tidak...agaknya remah ratus dah sebati kut...cili hijau ni ada rasa manis2 sikit...sdp mkn sama nasi putih panas2....sesuai juga buat lauk sampingan bekalan atau pegi bekelah...udah di masak betul, sejukan masuk dlm botol nak mkn bila2 pun boleh ambik....ni n3 buat mkn dinner mlm td...kalau ada ikan kering lg byk syok layan heee :-) tq pada Kak Zanita Ramli...suka baca blog Kak Zanita ni byk info2 yg beguna....tq Kak Zanita...


Arca Cili
Resepi : Kak Zanita Ramli

Bahannya:
  • 1 kilo cili hijau yang tua -  Sheila buat lebih krg dlm 1/2 kg je
  • 1/4 kilo halia muda di hiris bulat
  • 1/2 kilo bawang putih
  • 2 cawan minyak
  • 10 tangkai daun kari
  • 3 tbsp jintan putih
  • 3/4 tbsp jintan manis
  • 2 tbsp biji sawi
  • 2 tbsp halba
  • Gula dan garam secukup rasa
  • 1 tbsp serbuk kunyit
  • 2 ketul asam jawa (1/2 kilo)

Caranya:

  • Panaskan minyak dan goreng halia hingga kuning angkat dan toskan
  • Goreng bawang putih hingga kuning dan toskan
  • Cili hijau dibelah tengah, jgn bagi putus. Tujuan supaya nanti cili akan rasa lebih sebati bersama asam. Goreng sehingga nampak layu dan toskan. 
  •  Minyak yang sedia ada digunakan untuk tumis jintan putih, jintan manis, biji sawi dan halba hingga kekuningan dan masukkan daun kari dan serbuk kunyit. Kemudian masukkan air asam jawa, gula dan garam. Masak di atas api yang kecil hingga pekat. Kemudian masukkan cili, halia dan bawang putih. Tutup api. Bila sejuk boleh masukkan ke dalam balang botol.

8 ulasan:

tun_telani berkata...

tun sangat jakun tengok nih. haha.. xpenah jumpa..

Sheila Shafeareen berkata...

hai tun sama lah akk pun 1 st jumpa resepi ni acar cili..tp npk menarik je...tu yg try...pehhhh rasa mmg bebaloi...

kasihilmar.com berkata...

Alhamdulillah Sheila suka dengan resipi ini.. dan terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog kak. :)

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak...Zanita hee sama juga share resepi...dpt juga merasa bagai mana rasanya acar cili ni...mmg sdp

atie @ ejay berkata...

tak pernah tengok..tp cam menarik jgk kan?hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

akak pun 1st time tengok ni.. biasa kalau acar org buat guna buah2 jeruk.. kalau dulu2 masa kecik.. selalu jiran minta buah limau nipis utk buat jeruk sendiri kemudian dibuat acar & dijual... kebetulan buah limau nipis pokok mak berbuah lebat.. sekali petik boleh dpt berbaldi2... kecur pulak air liur mengingatkan acar limau.. hehehe..

ni nampak acar cili pun sama terliur jugak.. akak mmg suka mkn cili kalau dlm masakan.. kecuali cili dlm acar mentah kita kuis2 tepi.. tp kalau cili/cili padi dlm masakan mcm msk tauchu atau apa2 masak semua kita mkn... boleh simpan dulu resepi ni.. nnt boleh cuba.. TQ sharing sue..

JaSSNaNi berkata...

nampak sedap sangat acar cili ni.. huaaaa dapat ayam or ikan goreng.. + acar cili ni.. makan ngan nasi panas2.. perghhhhh sedappp!!

Rohah berkata...

mmg nampak menarik kak..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More