Kuih yg dah lama x jumpa dan mkn..ada sesetegah je pasar mlm yg masih lagi jual, tu pun pasar kt kg2...mungkin kalau cari jumpa kot di area kl ni...memandangkan teringin nak mkn tu yg buat sendiri...bahan2 pun x susah mana...saya mls nak buka oven just bakar dlm pembakar roti je...tu pun utk testting buat seadunan dptlah dlm 5-6 keping...tp kalau nak senang terus bakar dlm loyang..dah siap bakar baru potong2 kecik..npk cute tau :-)....harum bau kuih ni rasa pun x lah manis sangat ...kira sesedap rasa.. lagi garing lagi syok pulak layan kuih lama2 ni..resepi x asing lg dari K.Fida MyR...ooo negok ada juga kwn2 yg dah mencuba rupanye...mana yg teringin tu buat le...
bahagian dlm Kuih Dangai hemmm sdp tu taburan gula merah... yg garing2 tu sdp...
Kuih Dangai Gula Melaka
Resepi : Kak Fida MyR
Bahan-bahan:
( loyang 7x7 in atau 2x acuan pecah 8 )
150 g tepung pulut (1 1/2 cawan )
150 g kelapa parut putih (1 3/4 cawan )
1/2 sk garam
30 g air
100 g gula melaka*- dihiris halus (atau gula hitam/gula tanjung ) sheila letak gula merah
30 g kelapa parut putih*
Cara-cara:
Gaul 4 bahan pertama hingga rata tapi masih bederai dan dibahagi 2.
Gula melaka dan kelapa parut putih* digaul rata dan ketepikan.
Loyang disapu sedikit minyak sekeliling,isikan dengan 1/2 bahagian adunan tepung tadi,ratakan dan tekan perlahan dan mampat dan bubuh campuran gula melaka dan ratakan.Akhir sekali ratakan pula 1/2 bahagian adunan lagi dan ratakan dan tekan perlahan2.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pd suhu 150C selama 30 min atau hingga permukaan kuih kelihatan garing.
***Untuk lapisan pertama,selepas dimampatkan, akak bakar sebentar selama 5-7 min(resipi asal tk bakar),baru lapis dgn gula melaka dan lapiskan adunan tepung kedua..
Sejukkan kuih dan potong dan hidangkan...kuih ini lebih mudah dipotong ketika masih hangat sebab masih lembut.
150 g kelapa parut putih (1 3/4 cawan )
1/2 sk garam
30 g air
100 g gula melaka*- dihiris halus (atau gula hitam/gula tanjung ) sheila letak gula merah
30 g kelapa parut putih*
Gaul 4 bahan pertama hingga rata tapi masih bederai dan dibahagi 2.
Gula melaka dan kelapa parut putih* digaul rata dan ketepikan.
Loyang disapu sedikit minyak sekeliling,isikan dengan 1/2 bahagian adunan tepung tadi,ratakan dan tekan perlahan dan mampat dan bubuh campuran gula melaka dan ratakan.Akhir sekali ratakan pula 1/2 bahagian adunan lagi dan ratakan dan tekan perlahan2.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pd suhu 150C selama 30 min atau hingga permukaan kuih kelihatan garing.
***Untuk lapisan pertama,selepas dimampatkan, akak bakar sebentar selama 5-7 min(resipi asal tk bakar),baru lapis dgn gula melaka dan lapiskan adunan tepung kedua..
Sejukkan kuih dan potong dan hidangkan...kuih ini lebih mudah dipotong ketika masih hangat sebab masih lembut.
6 ulasan:
Salam Kak..sedapnya..suka kuih yg ada gula melaka nie..
As salam kak, saya pon penah buat cmni kes teringin nak mkn n ada tgok kat fb diorg bkr dln pemanggang ajaib. Sy buat dlm pan je hehehe jd cm pizza plak tp lom update lg dlm blog....sedappppp kan? Nanti nak try la ltk gula melaka nih ;))
mas suka kuih dangai ni..
tak pernah buat sendiri..
selalu beli jerk..
tq kak resepinya..
in shaa Allah..klu2 dtg seru nak buat...resepi dah ada...he3
alahai..terasa2 kesedapan dia.. nak makan jugakk!!! cobaann.... tunggu kurus sket baru blh makan nihh..
kita pun dah lama tak mkn kuih dangai ni... mmg payah juga nak jumpa ni.. tambah pulak kita mmg jenis kurang 'melawat' pasar mlm atau pasar pgi... hehe... sedap plak nampak kuih dangai tu...
Ermm mmg lama xjumpe kuih nie kan Shiela thanks kongsi resepi kat sini :)
Catat Ulasan