Assalamualaikum salam besiaran di hari jumaat yg penuh keberkatan syukur pada nikmatNya....utk tghari ni masak lauk gulai lemak nangka lawankan sama udang hidup hemmm.... lama juga x beli nangka...buat masak cam gini...pikir2 awalnya nak buat kerabu nangka letak tauge dan kerang tp byk bhn2 x ada....x pe lain kali leh buat...masak lemak gulai nangka ni mmg sdp... tp pada yg x tahan perut tu boleh jadi agin....hehe...nak megelak kan x berangin saya letak sikit lada hitam tumbuk dlm gulai lemak......selamat menjamu selara semua..dan selamat becuti2 di hujung minggu...:-)
GULAI LEMAK NANGKA & UDANG
Bahan:
500 g Nangka Muda ~ bersihkan, direbus sehingga empuk dan toskan airnya.
10 ekor udang/ikan bilis (atau secukupnya)
6-8 biji cili api di tumbuk
1 sdb lada hitam tumbuk
2 batang serai di titik
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping/gelugur
600ml atau secukupnya santan kalau pekat tambah le air sikit
Garam dan gula secukup rasa.
Caranya:
1. Masukkan nangka muda yg telah direbus, campurkan sekali bahan yg ditumbuk, serai, kunyit, asam gelugur dan santan ke dalam periuk. Kacau rata dan masaklah dgn menggunakan api yg sederhana.
2. Kuah hendaklah dikacau selalu supaya tidak pecah minyak
3. Apabila mendidih, masukkan udang, garam dan gula secukup secukup rasa.
4. Bila udang sudah masak bolehlah diangkat.
5 ulasan:
Sedap! Sedap! Nak bawa balik semangkuk penuh dengan kuahnya sekali!
salam kak Amie heheh suka ye gulai nangka hehe boleh saja kak saya letak lebih yeee...:-)
tylimSalam sheila..sedapnya...teringin kak ros nak rasa,dah lama tak makan ni.
asslm Kak Sheila...sedapnye..tu antara lauk fav QH jugak tau..nsib baik xde alahan angin ke ape...kalu mkn ngka ni...
As'Kum Fuyoohhh yang ni sedap! sedap!!!!!
Catat Ulasan