Sabtu, Jun 16, 2012

Mee Goreng Udang Kering



Assalamualaikum salam besiaran di pg sabtu ...wahhh lambat bagun yeee heheh...sarapan apa pagi ni...kalau telambat sarapan tu alang2 terus je mkn tegahari senang ceta kiki :-)...pg ni mcm biasa je bagun pun biasa juga sbb ank dara ada kelas tambahan utk Tahun 6, jadi pg ni kena lah bawa bekal sbb kenten x buka..setakan tahun 6 jeeee...padahal Cikgu ada bg sarapan tp nak juga bawa bekal...x pelah  yg kat rumah pun nak sarapan kena masak juga ....kita try resepi dari Quinnie pg ni Mee Goreng Udang Kering hemmm sdp tauuu...biasa buat guna mee hoon aje...mee ni kita goreng basah sikit tp ok le boleh terima sdp mkn panas2..nak pulak letak udang kering sampai dua peket bau tumisan mmg harum pepagi dah buat kita beresin :-)...kita tumbuk bhn2 tumisan nya baru best...repini ni mmg senag sangat, rasanya kalau tetiba ada org datang ke x tau nak masak ape boleh le buat masakan ni.......kalau nak try boleh le buat utk mkn mlm...tq Quinnie akk cnp resepi ye


MEE GORENG UDANG KERING
Resepi: quinnie@qasehququinnie
1 paket mee
sayur kobis dihiris
daun sup dan daun bawang dihiris
cili merah dihiris
1 bawang besar*
4 bawang putih*
3 sudu besar udang kering*
10 cili kering direbus kejap kemudian tos * ( bahan * ditumbuk lumat)
sedikit sos ikan
sedikit gula
telor dadar dihiris

rencah yg di tumbuk 

Cara
1. mula2 panaskan sedikit minyak....lepas tu tumis bahan tumbuk hingga terbit minyak dan cili masak....

2. kemudian masukkan sos ikan ....sedikit gula....kacau2 dan masukkan mee..kacau rata....lepas tu masukkan sayur kobis...kacau2 hingga mee lembut dan semua bahan mesra.

3. angkat mee dan hias dgn telor dihiris dan daun sup dan bawang dihirs serta hirisan cili merah.

5 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

amboi kak...teringin plak tgk mee ada udang kering ni...nk sepiring !!!

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

QQ akak bangun awal pagi terus datang sini.. nak mintak sepinggan besor ada lagi tak? heeh

Hanim berkata...

assalamualaikum...
cantik gerpu tu kak hehehe. kat umah ni klu mee kureng, diorg suke mihun n koeyteow lg. nak2 anak pompuan sy ni yg cerewet ckit klu kat sekolah wat mee memang dia xmkn.

Bicara Kak Noor berkata...

aduh sedapnya nampak mee tu akak bekfes simple je hari ni boleh lah minta jugak ni Sheila

Amie berkata...

Memang harum sedapur kalau tumis perencah udang kering! Sedapnya mee goreng dengan udang kering!4

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More