Khamis, Jun 21, 2012

Gyoza 2


Assalamualaikum salam di pg khamis..kejap jekan dah nak hujung minggu...minggu depan nak masuk bulan baru ....moga semua di limpahi dgn kesyukuran dan nikmat yg di berikan....Amin.....pg ni n3 awal...rajin lah tu..heehee  x ada lah kebetulan ada masa cepat2 curi...nnt ank patung kecik kita dah bagun nak duduk kat kosi empok lama2 x leh pham2 le megacau sama :-)....ni hidangan yg dah habis buat utk mkn malam petang semalam,,,nak kira mlm x jugak...sbb lepas magrib kita dah keluar... kira mkn ala2 petang jugak le selepas megadam rojak petis...betul2 jatuh cintan gan gyoza ni sbb tu buat lg,  ank2 mmg suka..apatah lagi mak bapak budak...beketul2 ngap:-)..sdp tu kita buat dua versi yg satu tu di goreng yg ni ank dara suka sangat...yg satu lg mcm biasalah....mkn gan sos kicap pedas mmg best....next kena beli lebih skin gyoza ...resepi sama mcm yg pernah kita buat.. ada disini

gyoza yg di goreng mmg sdp ragup

RESEPI GYOZA
Resepi: kak hana
Sumber: kak ros , tun telani

Bahan-bahan ~Sheila beli yg dah siap ada 30 keping
Untuk Skin

250g tepung gandum
1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
1/4 sk garam
Extra tepung gandum utk canai
1/2 sudu kecil baking powde (P.Ros tambah)

Untuk Inti
250g daging kisar/ ayam/ udang (P.Ros guna 200 grm daging hancur)
1/2 genggam daun kucai - potong kecil (P.Ros ganti dgn daun bawang)
50g kubis - cincang dadu halus- tun guna kobis ungu
1 sudu makan halia parut
2 sudu makan bawang putih parut
1sk minyak bijan (Puan Ros guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
1sk gula
1/4 cawan bawang besar - potong dadu
Daun negi - jika suka (tak masuk) ~sheila x letak
garam dan pepper
Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling- tun pun
1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung)
 
Cara-cara
Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain. - tun guna ready-made dumpling skin
Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian.

sebelah bawah yg garing

mkn same sos kicap pedas mmg sdp....

7 ulasan:

Chah berkata...

sedap ni! kita sukerrr...dalam ujan pepagi dah redah terjah dapur kak sheila nih....

Sari Yusa Ibrahim berkata...

nmpk mcm sedap sangat... bila ya kita nak buta??? hihi

Yana Shaiful berkata...

sedapnyaa..dh 2 minggu beli beli skin gyoza tp tibe jer angin males dtg.. hmm..bila lah nk buat niii hihii

Sheila Shafeareen berkata...

HaiChah mmg sdp ank2 suka .. x cukup 10 ketul..kenyang cuba ye

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Sari heheh x buat lg ke akk dah dua kali try...mmg dah jatuh cintan sama ini juadah

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Yana..meh akk tiup kan bg datang semagat rajin heheheh...cepat buat nnt hatar sikit yeee :-0

zila norazila berkata...

salam kak shiela..wahhh yg nie kita x pernah makan lg la..agak jakun rasanya..mesti sedap kan kak..:)..nnt nk try buat la..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More