Rabu, Jun 20, 2012

Sos Kuah Rojak & Rojak Petis


Salam besiaran di petang rabu harap semua kekawan sihat yeee...rojak buah sdppp ni gara2 godaan dari DayangJack semalam heheheh...sampai pipi pun naik kecur di buatnya...nak pulak pantang gan rojak...pantang jumpa...:-)...try resepi sos dari Dayang pehhh mmg sdp lah..cuma kita ter buat pedas sikit...tp bila dah di gaul sama buah2 x rasa sangat....si bujang sampai menjilat2 sos nya....next time boleh le buat banyak...sesuai buat utk mkn kenduri2 kan?....apa pun jom mkn dulu rojak buah ....:-) terima kasih DayangJack

buah2 ikut je pilihan sendiri...ni buah yg saya suka, nenas, sengkuang, timun, manga, dan belimbing besi

Sos Kuah Rojak/Rojak Petis(homemade)
Bahan-bahan
  • 1/2 botol kecil kicap lemak masin (lebih kurang 200 ml)
  • 300g gula apong/gula merah/gula melaka atau secukupnya
  • gula pasir secukupnya jika perlu
  • 1 buku kecil belacan bakar(dihancurkan)
  • 1/2 botol kecil sos cili
  • 3/4 atau 1 cawan cili asli blended (pedas) / cili kering kisar / cili boh - DJ menggunakan cili asli Walfood
  • bijan secukupnya (digoreng tanpa minyak)
  • 125g tepung kanji/tepung ubi (tapioca starch) (dibancuh dengan air secukupnya)
 sos atas dapur tunggu  pekat kan lg.....
 Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan KECUALI bijan dan tepung di dalam periuk/kuali. Dengan api perlahan, masak dan kacau hingga larut dan mendidih. (sila rasa masin, manis dan pedasnya. Jika terkurang, bolehlah tambah apa yang perlu)
  2. Masukkan sedikit demi sedikit tepung kanji sambil dikacau tanpa henti. (Pastikan sentiasa dikacau supaya ia tidak berketul-ketul). Masak hingga kuahnya sedikit pekat dan kelihatan licin. 
  3. Akhir sekali barulah dimasukkan bijan yang sudah disangai tadi. Gaulkan rata-rata.
  4. Tutupkan api. Biar ia sejuk.
  5. Bolehlah dihidangkan bersama buah-buahan yang digemari. Jangan lupa, taburkan kacang tanah yang sudah dikisar atau perah sedikit limau kasturi bagi yang suka rasanya masam-masam sikit. Selamat mencuba!

6 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam sheila..mmg blh membuatkn airliur meleleh ni,ada lak buah2an tu!!

DjDayang Jack berkata...

adussss!...mmg kecur liur dah ni...heheh...
mekasih ye kak sudi menerai resepi ni...nanti buat byk2 peh tu antar ke BA gak ekk...ekeke

~~zana@pb~~ berkata...

Uu..mak ai, telan air lior akk mlm2 ni tyg rojak pulak.

Ain Fajar berkata...

hhhmmm sedapnya..mmg tgh cr resepi nie..sbb suke sgt..kdg beli tk ikut citarasa..tq..da kecor liur dah nie..mst cpt cube

airyssfood berkata...

INGINKAN SOS ROJAK BUAH YG LUAR BIASA???

Kepakaran kami adalah menyediakan Sos Rojak Buah AIRYSS resepi turun temurun TANPA Belacan
Kelebihan;
>Guarantee 100% Produk Muslim,
>Guarantee Kebersihannya,
>Positive Feedback dari Customer,
>Berpengalaman Berniaga Rojak Buah di Pasar Malam dengan Positive Feedback dari Customer serta tidak cukup tangan menyiapkan tempahan,
>Pembuatan Kuah Rojak secara Handmade dari Rumah,
>Pelbagai saiz isi kandungan di dalam bekas (350g/1kg/3kg & 5kg)
>Menyediakan Penghantaran By Hand atau melalui Kurier seluruh Malaysia

BERMINAT!!!!!!
Hubungi : 016-3311865 / 010-6361335 (SHA)

BLOG: http://airyssfood.blogspot.com/
FACEBOOK: Kuah Rojak Airyss



ahdaus berkata...

Salam...kalu sesiapa nak try kuah rojak mak bee yg famous di utara tuu bleh cuba gi ke http://madeinkedah.blogspot.com nie TQ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More