Khamis, November 10, 2011

Sup Tulang Daging Utara


Assalamualaikum salam besiaran di hari khamis..alhamdullilah sempurna semua tugas di pg hari boleh lah melepak megadap dapur kawan2 pula......beberapa hari x besiaran rasa rindu pulak pada semua...harap kawan2 yg lain pun jgn lama2 sangat menyepi ye....ceria2kan dapur kembali....ok hidangan yg tetunda semlm...kalau tanya lg pun dah habis hehe...dgg dan tulang ni dpt masa  Raya Korban tempohari...di tempat saya tumbang dlm 16 ekor lembu....seminggu ni npk gayanya manu dgg le yg muncul ....tp hati 2ye mana yg x thn mkn dgg tu jgn mkn byk2 nnt fening pusing pulak kepala..tu yg x mau dgr.....ok lauk sup ni saya buat kira ala2 set hidangan di Restoran Sup Ani Utara....kira set ada nasi putih, ulam timun, sambal belacan, telur masin..hidangan utama sup dgg...mmg mecukupi leee x payag nak tambah lauk lain....sup utara ni ambik dari dapur Cikmin.. tq..


Sup Daging Utara
Resepi by: CikMin

Bahan-bahannya:
2kilo tulang dan 1kilo daging (masa masak ni cikmin tak guna tulang) sy guna tulang & daging
2biji bwg besar,10biji bwg putih,5inci halia(sume bahan2 ni dikisar)
2inci halia,2biji putih,8biji bwm merah (sume bahan2 dimayang halus)
2peket kecil rempah sup
4inci lengkuas diketuk sekali
2peket sup bunjut tulang
4btg daun sup(cuci bahagian akar hingga bersih)
air
minyak untuk menumis
*boleh tambah kentang dan karet -  sy x letak

Cara-caranya:
1.Tumis bahan2 yg dimayang halus sehingga naik baunyer,kemudian masuk bahan sup,sup bunjut,bahan kisar kacau rata hingga kekuningan.
2.Bancuh rempah sup dgn air dan tumis hingga keluar minyak.
3.Masukkan tulang dan daging hingga keluar airnyer dan hilang warna darahnyer.
4.Keluarkan sup bunjut.buka ikatan sup bunjut dan blender bahan2 rempah,isi air penuh blender sehingga 3x.
5.Masukkan lengkuas dan batang sup.
6.Tambah air secukupnyer,masak sehingga 2jam atau sehingga dading benar2 empuk.
7.Setelah daging empuk baru dimasuk garam dan perasa.
8.Taburkan hirisan daun bawang dan bawang goreng.
*Kalau nak makan dengan sambal kicap pun boleh la buat ikut resepi kat bawah ni, mudah jek.
Blender 30biji cili padi dan 3 ulas bwg putih,campurkan dengan kicap manis


7 ulasan:

Anna Qawina berkata...

aslmkm kak...sedapnya hirup sup...ada lagi tak? nak celur mee makan ngan kuah sup..hehe

mala berkata...

sedapnya sup tulang .... daging cicah dgn kicap cabai melaka, bawang & belacan!

ady berkata...

as-salam
sedap ni sup tulang daging.... suka hirup2 kuih sup ni lagi panas2..mkn dgn cili kicap lagi sedap..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam anna mmg sdp dapat hirup panas2..nak celur sama mee/mee hon pun sdp

Sheila Shafeareen berkata...

Hai mala ye sdp kalaua da sambal kicap lg betambah...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam a.ady..sdp juga tu mkn panas2....nak pulak dpt dgg yg empuk lg best

quinnie berkata...

sup tulang ni makan byk kali pun tak pe..hihihi...risau kan koles je tu yg stop masak daging minggu ni...raya asyik makan daging je...kekeke

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More