Khamis, November 24, 2011

Makanan Baby 1


Assalamualaikum salam besiaran di pg khamis...ok asyik2 tayang manu dewasa aje kan....aham aham heheh apa kata kita kongsi manu baby pulak...mana tahu kan x ada ider nak bg baby2 makanan yg sesuai... boleh le cuba resepi yg mudah lagi behasiat ni.... mana yg rajin2 tu buat aje sendiri jimat tau....ni pada kawan2 yg punya baby kecik seperti saya aje...baby2 besau x payah dah  hehehe ... makanan pepejal sesuai utk baby yg berumur 6 to 8 bulan keatas ye.....hari ni boleh cuba resepi kentang + karet kalau ada  cereal boleh campurkan sekali.....labihan boleh simpan dlm peti nak mkn panas kan aje bekas...

Kentang dan keret yg telah di kukus

Ubi kentang bersama carrot n cereal
Resepi : Azzul


1 biji lobak me

rah & 100 grm ubi kentang
sedikit susu baby
3 camca besar cereal - ada ada pun x apa

Kukuskan lobak merah dan ubi kentang hingga lembek
Kisarkan sehingga halus (gunakan blender)
cairkan cereal dengan susu secara asing (klu tak mau guna bhn ni pun ble je)
kemudian masukkan cereal + susu kedalam kisaran lobak merah dan ubi kentang

Gaulkan serata- ratanya dan ti dak telalu pekat dan sesuai utk baby


 nak mkn baru di campur dgn susu

10 ulasan:

~Norul Mas Hana ~ berkata...

salam kak sheila,
boleh masuk list ni..utk masa akan datang...hihi

Hanim berkata...

salam k.sheila...anak saya xmo mkn yg lembik2 camni...die nak mkn nasi cam kita mkn hehehe. kdg2 pening gak nak msk tuknya. lg pula die xminum susu fomula, BF je. klu minum susu fomula akan muntah, saya buat bubur yg xterlalu ancur sgat cam bubur kanji. rasa ckit nasi tu.

Sheila Shafeareen berkata...

w'samam Norul hee masuk list ye......silakan

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Hanim... x pe separuh budak mmg x suka yg lembut/lembik cam ni...kalau nak nasik lenyek kan sikit tp letak kuah sup lebih ye....

Anna Qawina berkata...

wah..kita nak curik makanan Ayen neh..hehe

dZana berkata...

boleh suggest utk anak sedara ni.. teringat masa anak2 kecik.. selalu belnd jer bubur nasi ..

azian berkata...

Dah mula makan ya...
Time ni makanan sume cantik2 kalornya kan....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Antie Anna heheh me le mkn sama sekali bby syifa dah leh mamam ke

Sheila Shafeareen berkata...

hai dZana yeee cubale...biasa buat bubur nasi bln kan letak ketantang...kita tukar2 manu pulak...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Azian ye dah mula mkn dah masik 9 bln ni....bagi juga nasi lembut/bubur nasi dan sup

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More