Selasa, November 15, 2011

Bingka Susu/Cheese


Assalamualaikum salam besiaran di pagi selasa...hemmm semalaman hujan..mlm td terasa sejuk bebeno.. bagun pg cerah cuaca cantik lah kalau nak jemuran kain  hammm.....ok pg ni n3 kejadian kuih bingka susu buat selepas mkn mlm td....mmg buat utk sarapan pg ni....itu pun dah siap bakar aje dah ada pemintaan nak suruh rasmikan dulu......ok lebihan banyak lg  buat sarapan pg ....seperti biasa Mr.N bawa tapau 5 potong....hemmm sdp lemak2 susu...atas pun garing....kuih bingka susu ni ada juga npk kat rumah kekawan yg buat resepi adunannya di masak seketika dlm periuk kemudian baru dibakar....tp resepi  yg saya buat ni dgn sejari tekan aje dah siap terus masuk loyang dan bakar...senangkan... kalau nak rasa kena cuba ye ...Kak Che Ct dan DjDayang pun dah buat...


Bingka Susu/Cheese

bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum (diayak 3 kali)
4 biji telur A
250 ml susu cair
3 sudu besar susu pekat
140 g gula kastor (boleh tambah jika nak lebih manis)
1 sudu kecil esen vanilla
50 g krim keju
50 g mentega
bijan secukupnya atau serbuk badam (optional)


Cara-cara :
Mentega dan krim keju dicairkan dengan cara double boiler. Kemudian disejukkan seketika.
Satukan kesemua bahan di atas(kecuali bijan/serbuk badam) dengan mentega/krim keju cair tadi di dalam blender. Blend hingga sebati.
Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam loyang 6 inci yang telah dilengser dengan minyak masak. Taburkan bijan atau serbuk badam di atasnya jika suka.
Kemudian bakar ke dalam oven dengan suhu 160C selama lebih kurang 50 minit atau sehingga keperangan.
Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.

** sukatan gula dan susu boleh tambah ikut citarasa sendiri
** boleh juga guna telur gred B
** kalau terlebih cair, boleh tambah sedikit tepung. Tp DJ suka cair dp pekat.

31 ulasan:

~Norul Mas Hana ~ berkata...

salam kak sheila,
nampak sangat sedap tu..bak sekeping..hehe

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Norul Mas hana- harap sihat ye kandungan....yee sdp lemak2 susu..harum lembut..mmg betul makcik x ada gigi pun leh mkn....

CT Delima berkata...

As'salam Sheila

Nak 3 potong bingka tu, memang sedap. mash terasa2 kelembutan bingka ni. Pandainya Sheila goda k.ct pagi ni ya. ni yang macam nak buat lagi ni :)

kat umah k.ct pun sejuk, selalu kipas jarang nak stop. Tapi pagi ni nak pijak lantai pun takut sebab sejuk sangat... hehehe

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Ct yg comel hehhe betul kak kekadang pakai stokon dan selipa kain dlm rumah...sejuk....

hehe godaan kuih dari akk lah ni..x thn negok tang yg kerak2 garin tu...mmg lembut betul lah nenek yg x de gigi pun leh mkn...

wangi baunya rasa lemak2 susu cheese

CuteOven berkata...

Assalam Sheila
cantek n sedap....

ady berkata...

as-salam
wow!!! tengok gambar pun dah tau betapa sedapnya bingka ni..

quinnie berkata...

cantik la kak guna acu ni...senang ye nak kuarkan?
saya lama betul tak buat bingka..asyik bergulai lemak je...naik koles...kekekek

Yatie berkata...

Slmt pagi Sheila,
pagi2 tngk bingka susu cheese ni buat terliur je..lum sarapan lagi ni...nak sepotong, leh kan..ekekekkee..

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam CuteOven tq..mmg sdp lembut

Ctnaemah berkata...

Sheila..kita terguda laa dgn bingka cheese ni..petang ni nak buat sebab stok cream cheese masih ada ..hehehe

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam abg ady- hehhe lembut, wangi...garing di atas

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Q hehhe sdp lembut..yeee perasan juga Q suka buat kek...acuan lobang tegah x melekat....

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam Yatie heheh boleh kalau dekat mmg hulur 6 potong hehhe lemak susu yg sdp

Sheila Shafeareen berkata...

Hai CTnaemah hehe dah tegoda yeee cuba yeee sy pun dah lama tegoda cuma smlm je ada kesempatan buat...

Amie berkata...

sedapnyaaaa... walaupun nampak mudah tapi bagi yang malas macam kami ni... tumpang makan ajelah ye... he he hehehh muka tak malu ni...

Hanim berkata...

assalamualaikum....
nak try buat susu cair n cheese plak xde, ade susu pekat jer...

DJ berkata...

salam kak Sheila...

adehh...gebu dan mulus sungguh rupe si bingka ni...geram nengok. mehlah antar 2-3 ketul kat dyg...anak2 n hubby suke bingka ni...cepat je abiss..hehe

dyg baru dpt mengadap lappy ni. agak sibuk sket ari ni...penaaattt!...

akak, mekasih byk2 ye sudi mencube resepi ni. Alhamdulillah....

anymz berkata...

gebu betul bingka susu sheila ni..akak pernah buat dulu2...tapi tak secantik bingka sheila ni tau..nampak gebus gebas betul.terasa2 je dlm mulut ni..hehe

umi berkata...

wahh nampak gebu sungguh bingka tu, terliur! lamaaa dah tak membingka hihi.. skill semua dah lari dah. nak try resepi ni lah.

Naz / Nadz COSK berkata...

assallamualaikum kak Sheila..
Sihat ke kak. Lama kita tak menyembang di fb kan. Naz jarang online skrg sbb line internet slow musim hujan2 ni..
Kak, halus mulus jer teksture bingka susu akak ni..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Amie hehe nak tumpang mkn yee boleh saja kalau dekat mmg dah lama bg 6 potong heheh

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam hanim..cuba ye mmg sdp..gi cepat kedai tu....kalau sempat dah boleh buat utk minum ptg

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Dj hehe hemmm dok negok kat rmh dj ada tu yg tergoda...lembut sdp lemak2 susu budak2 pun suka...
garing di atas ..lembut di dalam

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak nim ye ke pernah buat rasanya sdp kan...yg ni semua pakai blande je...saya rasa kak nim buat yg adunan nya di masak seketika kan? lepas tu baru bakar...betul tak heheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai umi -- meggg dtg sini ambik mood heheh sdp pasti ank2 pun suka..sbb ada rasa susu

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Naz COSK_- bz yee ..akk sihat sentiasa..ye sekarang musim hujan mmt x menentu...sdp lembut...

dZana berkata...

lama jugak akk tak mmbingka.. bingka camni paling best kt keraknya.. msti sdap dgn lemak2 susu..

Yana Shaiful berkata...

cantik jer tgk bingka Kak sheila..nnt nk try jgk lah..stok cheese xde lg..mintak sini dulu lah 2 keping hihii

Sheila Shafeareen berkata...

Hai dZana hehe ye yg bekerak garing tu yg sdp...lembut lemak susu budak2 pun suka

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Yana heheh dah ada bhn2 yg mencukupi nnt buat ye...pastu hantar sikit di sini heheh

Nieza berkata...

assalam kak Sheila..sedapnya tgk bingka susu ni...menarik resepi ni.. lum pernah buat lagi..simpan resepi dulula...tq kak :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More