Khamis, November 24, 2011

Kuih Bakar Cracker


Assalamualaikum....satu lg resepi kuih bakar yg beperasa....perasa apa tu.... perasa biskut leee..manarik jugak tu...kuih yg sesuai buat utk minum2 petang, buat utk sarapan pg pun ok juga...kemarin dah npk kat dapur rmh akk Ummi..awal2 lg dah tetarik, tp pg td npk pula kat rmh Ummiakid@lily terus lah bagai di tarik2 panjang heheheh...cuma kat sini ada sikit petukaran..kat kedai sebelah tu biskut cracker dah habis so saya gantikan same biskut marie...hemmm sdp juga rasanya...seakan rasa nestum pun ada...biskut tu separuh saya kisar halus dan separuh lagi kisar kasar jee... bg ada npk kepingan biskut dlm adunan kuih... warna saya biar kan ori nak npkan biskut tu.... x silap Kak Jun pun dah buat lama .. pada yg nak tahu rasanya... perlu lah buat ye hehehe

cantik npk potongan biskut....

Resepi : Kh267tm @MyR
Sumber Resepi :
Kak Ummi Home Sweet Home

Bahan-bahannya :-
6 biji telur
450 gram gula - if tak nak manis boleh kurangkan sukatan ke 410gm
170 gram tepung gandum
2 sudu teh pandan paste - sheila x letak saja biar bg ori
285 gram tepung cream crackers - kisar biskut cream cracker
1420 ml santan -akak guna 800 ml santan Kara dan selebihnya + air
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu teh garam
bijan - optional

biskut separuh kisar halus dan saparuh lg kisar kasar
Caranya :-
  • Kacau gula n telur hingga gula larut. masukkan tepung gandum, gaul sebati.
  • Masukkan santan sedikit-sedikit dann kacau hingga santan habis. Tapis.
  • Masukkan tepung biskut cracker, kacau sebati dan masukkan garam, minyak sapi dan pes pandan. Gaul agar adunan bercampur sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang yg bergris dan dipanaskan dulu selama 3 minit.
  • Masukkan ke dalam oven dan bakar hingga masak pada 160'c selama 1- 1 1/2 jam, keluarkan dan biar sejuk baru potong.

6 ulasan:

Nazrah berkata...

menarik gak kalau guna biskut ni kan...nanti kita nak cuba jugak..ada lagi ke ??

Puan Ros berkata...

kak ros jeles la tengok org buat kuih2 talam ni.Kalau kat umah ni akak dgn abg aje yang makan.Anak2 tak brapa suka.Sebab tu takut nak buat..takut muka kak ros jadi bingka sebab kak ros kena habiskan semua sorang2.huk hukhukk

tun_telani berkata...

wahh.. kak sheila guna biskut marie ye.. kene tukar nama kuih bakar biskut marie. hihi.. tun pun terasa mcm nk try jugak, tp seminggu ni duk umah sorang2, kalau buat sure x habis.

~Norul Mas Hana ~ berkata...

nampak sedap kak sheila...boleh try nih.. =)

anymz berkata...

masuk list jugak kuih bakar ni..macam2 versi ada kan sheila?..sedap ya..

AZLINA berkata...

Assalamualaikum Sheila..kuih bakar ni tengok pun dah tau memang sedaaap kan! Bestnya kalau dpn mata, boleh ngapp je terus.. :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More