Rabu, Jun 22, 2011

Ayam Golek Masak Merah Mak Mentua


Assalamualaikum..lama x n3 makan2 kat cini....cewahhh macam le lama sangat tu....bz sikit dgn kenduri kendara kemarin....nak megemas satu hal lg....bab kenduri kendara dah habis lega rasanya tuan rumah syukur......ok dok cite pasal lauk pulak yeee, hari ni baru ada kesempatan nak masak...negok ayam golek masak merah ni sdp je kat dapur nOOrsha..... ye betul mmg sdp rasanya mcm lauk pegantin gitu....sambal ayam golek ni megancam betul, ayam pun ada rasa kelainan sikit sbb di kukus telebih dulu kemudian baru di grg, isi dlmnya lembut dan di luar garing... resepi ambik dari dapur nOOrsha....tq...boleh hidang kat mak mentua lah......


RESIPI AYAM GOLEK MASAK MERAH MAK MERTUA
Sumber Resepi : Pn Rusiah Abu Amin


Bahan²
1 ekor ayam (Noorsha buat 1/2 ekor saja)
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
35 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
3/4 cawan sos tomato
3-5 sudu besar gula
garam secukup rasa

Cara²
1. Ayam dibersihkan dan ditoskan sebentar. Panaskan kukusan.
2. Lumur ayam dengan sedikit garam di permukaan.Masukkan ayam ke dalam caserol & kukus lebih kurang 30 minit,
3. Setelah masak, keluarkan ayam dari kukusan. Panaskan minyak untuk menggorenng.
4. Lumur ayam dengan serbuk kunyit dan goreng terendam sebelah bahagian hingga garing. Setelah garing, goreng terendam lagi sebelah bahagian lainnya hingga garing. Angkat.
5. Blend cili kering, bawang besar, bawang putih dan halia.
6. Tuang minyak bekas goreng ayam tadi ke dalam bekas lainnya dan tingalkan sedikit saja untuk menumis.
7. Tumis bahan yang di blend tadi hingga garing.
8. Setelah garing, masukkan sos tomato, garam dan gula. Kacau rata. Rasa apa yang kurang dan tambah.
9. Matikan api, siram atas ayam tadi dan sedia dihidang. Selamat Mencuba!~

6 ulasan:

nOOrsha berkata...

salam kak sheila.. huhuh..terharunya.. terime kasih kak sudi mencube resepi MIL saye nih.. mesti die suke tgk org lain cube resepi die.... :) buat sekor ayam ke tu? blh la bg suku kat saya.. hehehe

Mas berkata...

akak..mas pun bercadang nak buat ayam ni....
terliur lagi nengoknya...

Cendana Kasih berkata...

waaa..sedapnyer kak, ni kalo si Irfan tengok, sure suruh buat..minggu ni saya tak buat lagi lauk masak merah ni..bang Jebat dh muak..tp anak dia kalo takde lauk ni, takde selera nk makan...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam nOOrsha same2 mmg betul sdp....cam lauk pegantin...rasa sambalnya lain tu yg sdp aym pun lembut di dlm...leh buat lg ni

Sheila Shafeareen berkata...

hai mas yueee sdp try ye ank2 sure suka punya lauk cam ni

Sheila Shafeareen berkata...

hai noorma sdp tau sambalnya....ayam pun lembut di dlm n garing di luar...try ye

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More