Isnin, Disember 20, 2010

Puding Cendol

Salam, Isnin dtg lagi...kat luar tu hujan sejuk je nyaman..sambil dok melepak tu pekene le dgn pencuci mulut ni ye puding cendol...nak buat air cendol sure cepat habis...buat puding lg puas mkn..letak dlm acuan comel2 senang kerja, nak masukan dlm loyang pun boleh tp kena potong2 pulak...apa pun ikut selera masing2 yeee, nak mkn baru di curahkan air gula melaka

Bahannya
  • 200ml santan kotak + 600ml air (3 gelas air)
  • 1 peket serbuk agar-agar putih
  • 1/2 cawan gula putih
  • 1 peket cendol
  • Seketul gula melaka
  • 4 helai daun pandan di simpul (2 helai utk gula melaka)
Caranya
  • Dalam periuk satukan santan, air, gula putih, serbuk agar-agar dan daun pandan simpul
  • Panaskan diatas api yg sederhana kacau hingga gula larut dan sebati
  • Hampir mendidih masukan cendol kacau dan tutup api
  • Masukan dlm acuan dan sejukan
Utk Air Gula Melaka
  • Dalam periuk masukan gula melaka dgn air masak hingga gula melaka larut
  • Tapis gula melaka dan sejukkan





Ahad, Disember 19, 2010

Bebola Biskut Marie

Salam utk semua...di hari minggu cam ni best dpt besantai2 besama family...dpt g jln2 cuci mata lagi best..tghari tadi dok main masak2 dgn ank dara kat dapur..teruja sagat smlm g jln rmh Kak Wan dari Citarasawan peh ada bebola biskut marie npk sdp nya..so ank dara pun request suruh buat rupa tu same le mcm popcake...hem mmg bebaloi sdp tau letak jem..ada rasa lemak2 biskut...Tq Kak Wan dgn resepi yg sdp ni
Bahnnya
  • 150 gm biskut marie ( sy buat sepeket kasi habis)
  • 60gm coklat masakan - di cairkan
  • 50gm jem ( sy letak 1 1/2 sdb, itu pun dah manis)
  • 50ml susu segar
  • Hiasan - Manik, coklat rice, gula bintang
Caranya
  • Satu biskut marie, coklat cair dan jem, gaul sebati
  • Panaskan susu cair seketika jggn sampai didih
  • Kemudian tuang susu panas sedikit demi sedikat ke dlm biskut, gaul sebati hingga menjadi doh, biar besatu hingga biskut lembut
  • Ambil doh dan bulatkan sebesar bola pingpong dan golek dgn bahan hiasan


Sabtu, Disember 18, 2010

Bee Hoo Goreng Hokkien

Salam ..sabtu dtg lg.. hem x jln2 ke cari mkn or gi shopping brg2 pesekolahan ank2...pada yg gi jln2 tu selamat le yeee
Tgh hari ni just buat manu yg simple2 je bee hoon grg hokkien..negok kat rmh Dek Hana kita hari tu cam kecur jee Mee Hokkien tu..Dek Hana buat mee yg bekuah tp kita buat yg begrg jee resepi dan rasa same je..cuma kita letak ayam...hemmm sdp bila di mkn dgn sambal udang kering tu
Bahannya
  • * 15 tangkai cili kering
  • *5 biji bawang merah
  • * 2 biji bawang putih ( yg betanda * di bland)
  • 1 mangkuk udang - sy guna ayam
  • Mee kuning /bee hoon
  • Hirisang daging rebus - sy x letak
  • Garam/gula
  • Bahan hiasan
  • Tauge, kangkung, fishcake, bawang goreng, telur rebus
Caranya
  • Rebus udang kemudian kupas kulit dan juga kepala asingkan isi dan blan kulit udg dan kepalanya kemudian tapis simpan sebentar stok udang
  • Panaskan minyak tumis bahan bland hingga pecah minyak, masuk garam dan gula
  • Masukan air rebusan dan stok udang tadi masak hingga didih ( nak bekuah byk boleh tambah air)
  • * Sy gaulkan sekali dgn bee hoon, sehinggalah bee hoon empuk dan lembut
  • Boleh  di hias dgn sayur tauge, kangkung, telur, bawang goreng










Jumaat, Disember 17, 2010

Cucur Sayuran

Salam.. di petang jumaat ni kita menyucur pulak..td jln2 ke dapur K.Nor alamakan npk cucur udng akk kita tu sunguh membangkitkan selera.. kita pun lama x buat so and so ape lg menyucur le tp kita x letak pun udg  sbb dah mmg x ada kat pet besi tu.....kita letak sayuran aje kucai, tauge dan corrat...penyicah tu kita pakai sos colek kepok heee
time dah ptg2 gini mmg lapor balik...sure laku punya, hemmmm jemput leee sekali..

Khamis, Disember 16, 2010

Lemping Pisang Bekelapa

Salam utk semua. Taraaaaaa.. buat juadah minum ptg awal sikit bukan ape time mendung2 dan hujan ni sdp pekena kuih yg panas2....naknya pekena pulak kuih2 lama cam ni...kebetulan pun nak pehabiskan 6 biji pisang tu takut nnt benyek pulak syg pulak tebuang...
Bahannya
  • 6 sisir pisang
  • 1 cawan tpg gandum ( kalau adunan lembik tambah tepung)
  • 1 cwn gula ( sy kurangkan sbb pisang dah manis)
  • Kelapa parut putih
Caranya
  • Lecek pisang dan campur tepung , gula dan 2 sdb kelapa gaul sebati
  • Panaskan kuali leper, sudukan adunan dan leperkan sambil tekan2 adunan, tebalik depan belakang bg garing
  • Boleh di cicah dgn kelapa parut atau sambal bilis
jemput minum ptg...



Rabu, Disember 15, 2010

Mee Maggi Sup Ayam

Salam hallooooooooo sorry le lbt sikit hari ni nak n3, siang tadi ada kesebukan yg melampau heheh nak turun keopis dapur pun x kesampaian, kira siang td dapur mmg tak berasap...mlm ni ada keiginan sikit nak masak sambil melayan Bola Piala Suzuki antara Malaysia vs Vietnam tu,  Mr. laling kata buat je mee yg cepat di masak dan sdp di mkn .... pehhh 5 bungkus sekali masak...ha ambik sampai kembang perut ....Gollllllllllllllll Malaysia 2...Vietnam 0....
hemmmmmmm sdpp pekena pula dgn sambal cili potong slupppppppp

Selasa, Disember 14, 2010

Puding Jagung

Salam utk semua ,mudaha sihat hari ni dan ceria selalu..jgn le mendung2 pulak ye heheh... puding jagung buat utk minum petang hari ni ...puding jagung ni kalau nak lg best mkn dgn kuah kasted dan buah2 campuran ...

Bahanya
  • 1 cwn tepung kasted
  • 1 cwn jagung manis (dlm tin)
  • 1 cwn gula (sy letak 3/4)
  • 3 cwn air
  • 1 1/2 cawan susu cair
Caranya
  • Dalam periuk, satukan tpg kasted, gula, susu, jagung manis dan air kacau sebati
  • Guna api yg sederhana kacau selalu hingga bekilat, pekat dan jangan sampai beketul pula
  • Padamkan api dan tuang dlm loyang atau acuan kecik
  • Sejuk kuih, boleh di hidangkan besame kuah kasted dan buah-buahan campuran
Puding ni x sempat lagi nak makan dgn kuah kasted dah kena ngap dulu...hem harum bau jagung
sila leeee..






Isnin, Disember 13, 2010

Pegat Pisang@Bubur Pisang

Hai dtg lagi manu utk minum ptg hari ni...lama betul x pekena dgn pegat pisang...tetiba tekak teringin nak mkn...kebetulan ptg ni ada member nak dtg boleh le jamu sekali dgn pegat ni...
Naknya lepas2 hujan ptg2 ni perut sure lapar balikkan .... mari kita pekena pegat yg masih panas lagi ni, hemm jemput leee rasa
silakan....

Bee Hoon Goreng Lada Hitam

Salam utk semua...isnin dtg lagi...tugas harian seperti biasa leee....request dari ank bujang.."mama hari ni masak je yg simple2 kita org x kisah, buat je bee hoon grg lada hitam, lg pun lama dah mama x masak resepi tu" woooo ayat baik punya ...ok tu jom cepat rendam bee hoon...siap dgn kicap cili sekali...
hemmm kekwn pun pasti tahukan resepi ni..ni le resepi bee hoon grg yg paling senang, tumis bahan sekali dgn lada hitam tumbuk...jemput...luncha

Ahad, Disember 12, 2010

Spagetti Mamamia Lagi

Salam..Hari minggu dtg lagi ohhh nak masak ape ye hari ni...kekadang buntu juga di buatnya, hem buat je resepi yg mudah dan cepat...spagetti lagi...x jemu ke? mmg x jemu sbb sdp heheh, kalau sdp mmg cepat le laku, resepi same je ada kat lebal western ye.. leh terjah silakan...
hemmmmm lembutnya......

Sabtu, Disember 11, 2010

Cucur Pisang@Cekodok Pisang

Salam di ptg sabtu yg mendung ni..ptg2 cam ni mmg perut tu lapar balik...apa ada dlm peti tu yeee... yehhh ada lebihan pisang yg buat dessert tempoh hari, boleh di buat cucur..pekena dgn teh o panas pula tu... seketul- ketul masuk muluh hemmmm ragup dan garing...
jemput leeeee

Jumaat, Disember 10, 2010

Nasi Ayam Berempah 2

Salam utk semua di hari jumaat yg sungguh indah....utk lunch ni buat nasi ayam berempah lg... bab ayam berempah mmg laku...naknya lepas grg panas2 pehhh ...nasi x habis tp ayam yg habis dulu...nasi ayam masak mcm biasa le rasanya semua pandai masak nasi ayam kan ...
 Bahagian serdak2 rempah tu yg buat harum...apa lg jemput leee

Khamis, Disember 09, 2010

Pisang Diraja Dan Sos Kasted

Salam utk semua,,,mendung lg hari ni..yg penting kehidupan x mendung yeee kena ceria2 selalu. Lama dah nak buat pemanis mulut ni heheheh, ikutkan di sebelah pantai timur resepi dipanggil Puding Di Raja, mcm2 taruk dlm resepi tu,yg di susun lapis2 dgn pisang, jala mas, buah2 campuran, hiasan buah cary dan kuah kasted...yg ni ala2 utk mkn sendiri je.... nak letak yg bebagai nnt ada pula tak berusik ..paham2 jelah budak2 bukan suka sangat yg manis2 ni....apa pun cuba le mmg sdp di hidangkan bila ada tetamu dtg...
Bahan
  • 8 biji pisang beragan/abu - (pisang jgn yg lembik sagat)
  • 1/2 buku batter/majerin
  • 1 tin susu cair
  • 2 sd tepung kasted
  • 2 sdb gula ( sy letak 1 sdb je sbb pisang dah cukup manis bila di grg)
  • 1/2 sd asen vanila
  • kismis campuran
Caranya
  • Pisang di kupas kulit dan belah dua, panas kuali grg dgn butter seketika jgn sampai pisang lembik, agak dah layu sikit di angkat dan susu dlm bekas
  • Dlm periuk satukan susu, tpg kasted, gula, asen vanila kacau sebati baru di jerang atas api sederhana
  • Kacau selalu bila seakan hampir pekak tutup api, jgn sampai kasted jadi beketul, di sejukan
  • Bolehlah di tuang kasted atas pisang yg disusun dlm bekas tadi, taburkan kismis campuran, sdp dimkn sejuk

lepas ambik lunch kita pekena dessert pula yeeee jemput..





Rabu, Disember 08, 2010

Siakap Sweet Sour

Hemmmm .... request dari anak dara ku...lama mama x buat sweet saour katanya...sesuailah tu ikan siakap pun ada ..penuh satu badan ikan tu dgn bebagai hiasan yg di letak...
rasa yg masam manis buat sdp naknya dpt mkn time lapar cam ni...
layan dulu ye....

Selasa, Disember 07, 2010

Kek Apam Marble

Salam Maal Hijrah utk semua umat islam di dunia...semoga thn baru ni apa yg kita hajati tercapai, mudahan di berikan kesihatan yg baik, murah rezeki, kehidupan yg bahagia Amin

Pagi tadi dgn masa yg ada sempat le membuat kek apam marble ni,, rasanya dah bezaman x buat, walaupun bhnnya mudah..kalini buat x berapa nak marble cos nak cepat siap dan nak cepat mkn heheheh.. letak dua perasa yg sdp tu pandan dan koko, kalau rajin boleh juga  masukkan adunan dlm cup kecik lagi npk comel
resepi boleh cari di label kuih yeeee
sdp dan lembut...jemput leee
yg ni belum siap di kukus lagi tau....

Isnin, Disember 06, 2010

Sambal Tumis Bilis Bepetai

Salam utk semua di hari isnin...tugas harian bemula seperti biasa le...atau ada yg sambung cuti2 lagi sampai ke esok...slmt becuti.  kali ni  masak lauk yg lama x buat walaupun snng...sambal petai...peh nasi pulak kena yg panas2 terangkat beb...bg sy satu lauk ni pun dah kira sodap naknya mkn gan kicap sdppp...jemput sekali lunch besama....resepi sambal x yah leee letak... kekwan pun pandai membuatnya juga...
apa macam ada selera tak....jemput...atau ada yg dah lapar balik tuuuu heheheh
 

Ahad, Disember 05, 2010

Nasi Minyak Simple

Salam utk semua, slmt berehat, slmt becuti dan semuanya selamat lah ye heeee...utk sekali arung masak hari minggu ni teringin pulak nak mkn nasi minyak..nak gi jemputan khawin pun paham lah ye x larat dah...so pandai2 le masak sendiri yeee, sendiri teringin makan, sendiri masak leeee... tahu x pe hehhehe..nasi minyak ni mmg sempoi habis peyediyaannya.. jom layan...
Kali ni lauk nasi minyak masak yg simple juga, kari udang bekentang dan sambal telur puyuh.. kira sedap dah ni....
jemput

Bahan Utk Nasi Minyak
  • Beras di basuh -sukat air seperti biasa kedlm rice cooker (ikut nak berapa pot beras)
  • 1 labu bawang besar di mayang
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 btg kecil kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 sdb minyak sapi + 3 sdb minyak masak
  • 2 helai daun pandan di simpul
  • sedikit kismis/sedikit garam
Carannya
  • Panaskan minyak masak dan minyak sapi
  • Masukan bawang yg di manyang, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga dan grg hingga kekuningan
  • Bila sudah kekuningan masukan terus kedlm periuk nasi yg telah di sukat airnya tadi
  • Kemudian masukan daun pandan dan sedikit garam tutup periuk masak nasi seperti biasa
  • Bila nasi hampir kering kaut dan balik kan nasi( di kais) kemudian taburkan kismis 
  • Dan biarkan nasi betul2 masak dan kering 








Sabtu, Disember 04, 2010

Roasted Chicken

Salam utk semua di hujung minggu,..hem megidam pulak dgn roasted ni, mmg teruja negok roasted chicken ni kat rmh Jiya-14Sep,  sampai tekonang-konang di buatnya...x leh jadi kena buat juga nnt kempunan heeee,utk lunch ni kita meratah ayam jelahhhh. Walau pun rupanya x le secantik yg Jiya masak, tapi rasanya mmg secukup rasa..mcm kat kedai pehhhhhhh. Tq Jiya....
Bahanya
  • 1 ekor ayam
  • 4 biji kentang
  • 5 biji bawang besar
  • Serbok lada hitam ( sy letak dlm 2 sudu)
  • Sedikit garam
  • Olive oil
  • 1 buku butter (potong keping)
  • Minyak masak
Caranya
  • Ayam di bersih dan tos. Kemudian sapukan seluruh pemukaan aym dgn serbuk lada hitam dan garam
  • Bawang besar di belah separuh kepada 4 (jgn sampai putus) agar masak nnt seperti bunga. Kentang di kupas kulit belah 4, basuh dan toskan. Gaul bawang dan kentang dgn serbuk lada hitam dan sedikit garam
  • Letal ayam, bawang dan kentang dlm loyang kemudian lumurkan dgn olive oil serta grm sedikit.Tuangkan minyak masak separuh loyang dan letak butter di atas pemukan serta di celah2 aym
  • Bakar dgn suhu 180-200 degree selama 2-2 1/2 jam atau sehingga masak/empuk ,begantung pada oven masing2. Sentiasa siramkan aym dgn minyak rendaman dari loyang agar kulit aym masak rata dan garing
  • Bila dah masak bolehlah dihidangkan. Asing minyak dgn hampas lada hitam. Siram hampas ke atas aym. Sdp di makan dgn salad, whipped potato, sos mint atau sos gravy





Jumaat, Disember 03, 2010

Pudding Mango

Salam utk semua...hari ni buat dessert pudding mango jee..tetiba tekak ni terigin sagat nak mkn...ank2 pun suka...manis masam tetap ada...nak sedap mkn dgn sos cream or susu hemmm resepi seperti biasalah boleh cari dlm lebel dessert sebelum ni pun dah byk kali buat...
lebihan mango di potong dadu dan boleh lah di masukan ke dlm pudding
jemput yeeee

Khamis, Disember 02, 2010

Spagetti Mamamia

Salam utk semua...hemmmm utk lunch hari ni ni pekena pula spageti mamamia hem sdp dan harum semerbak...tambah dan tambah lagi
 ringkas dan cepat dimasak..suka spagetti yg halus sdp rasanya lembut tau...
Bahannya
  • 1 paket Spagetti yg direbus
  • 500 gm daging cincang/kisar
  • 1 1/2 cwn santan/susu cair
  • 2 biji buah tomato - potong dadu 
  • (nak tambah sayuran lain pun boleh)
  • 1 labu bawang besar - kisar
  • 5 ulas bwg putih - kisar
  • 1 sd besar lada hitam - kisar
  • 2 sd besar rempah kari daging
  • garam, gula perasa
Caranya
  • Tumiskan bahan kisar dgn sedikit minyak hingga harum
  • Masukan rempah kari serta daging, grg hingga daging garing
  • Masukan santan/susu cair masak hingga agak pekat- kalau nak bekuah x payah masak pekat sangat
  • Masukan tomato cincang dan perasa
  • Bolehlah di tuang atas spagetti yg di rebus tadi atau di gaul sekali kedlm periuk



Selasa, Ogos 10, 2010

SALAM RAMADHAN

Salam semua dan Salam Ramadhan Al-Mubarak buat rakan- rakan semua..Mohon maaf segala salah dan silap insyaAllah pjg umur thn depan bejumpa lagi

SELAMAT BEPUASA

Khamis, Ogos 05, 2010

Pucuk Paku Goreng

Salam kembali..hem just a simple manu..pucuk paku grg dgn udang kecik..sayur kg ni beli kat pekan sari temerloh ahad lepas..hari ni baru ade kesempatan nak masak...suka grg bagi empuk batangnya baru sdp mkn...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More