Assalamualaikum semua..ceria di pg sabtu...selamat becuti dan selamat makan free heee :-) masih ramai lg yg buat rmh tebuka dan kenduri kahwin kan ...nak gi yg mana dulu..hemmm pilih pilih....hari ni saya ada 4 jemputan kenduri kahwin... di Putra Jaya dan Rantau Panjang Kelang...sedih kedua2 nya x dpt pegi sbb Mr.N Kerja...rmh tebuka hari ni sebelah petang InsyaAllah x ada ape hal akan hadir di rumah rakan bloger masak dan juga tokey kuih di Puncak Jalil, pegi besama kawan2 area tempat saya ni......sebelah mlm pula jemputan dari adik ipar di Semenyih.....hemmm kosongkan perut sebelah petang lah npknya yeeee.. melalut sudah hee...ok pagi ni tayang lauk sampingan mkn mlm tadi...sebelah siang dah buat Tom Yam Putih sama Sambal Belacan, mlm pulak saja buat tambah2....mmg sdp tau sambal tempoyak ni...letak ikan bilis dan petai....masa menumis tu mak hai baunya....nak cantik bila sambal tu terbit minyak pehhhh bekilat...buat pedas2 lebihkan cili lg syok mkn.....ank bujang ckp ni sambal tersedap...amboiiii..resepi ni kita ambik dari Resepi Bonda di FB...tq harus buat lg....
Tempoyak Ikan Bilis
Resepi : Resepi Bonda di Fb
Bahan - bahan 20 - 25 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
Segenggam ikan bilis
1 labu bawang besar
1 senduk tempoyak
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
1 cawan air
2 papan petai (optional) - sheila letak
Cara-cara
Tumbuk cili padi dan kunyit hidup. Panaskan minyak, masukkan bahan yang telah ditumbuk, ikan bilis, tempoyak, asam keping, petai dan air. Kalau pekat sangat boleh lah tambah air. Biarkan mendidih. Setelah mendidih masukkan garam dan bawang besar yang telah dihiris. Setelah masak boleh lah dihidang bersama nasi panas dan ikan pekasam.....emmm sedappp
3 ulasan:
salam kak sheila,
apa habaq? sedapnya sambal ... mana nak cari tempoyak huhuhuhu
perrghhh ni lauk kegemaran sepanjang zaman, kalu perut sendat pun org ajak makan nasi ada lauk ni harus panjang je langkah ke meja. hehehehe
Salam kak sheila!!! salam pagiiiiiii!! :D sedap ya tempoyak? teringin betul nak makan makanan ada tempoyak tu tp nak kena rasa dulu org lain buat sbb tak pernah rasa takut jadik lain pulak bila kita yg buat ehehe... rasa durian lah eak? :D
Catat Ulasan