Khamis, September 27, 2012

Bahulu Lapis


Hai Semua..moga hari ni idah2..pejalanan kehidupan pun idah juga yeeee....hemmmm bahulu lapis buat utk minum petang semalam pehh mak hai sdpnya...bahulu yg lembut gebuuuusss...kat tegah tu sapukan inti nenas...nyam nyam...sebenarnya buat ada sbb..hee hee sbbnya ialah x puas makan.... minggu lepas ank bujang bawa balik dari sekolah dua potong bahulu lapis.. kita pun try lah rasa hemmm boleh tahan sdp juga........ bahulu lapis yg di masaknya dlm matapelajaran Penyajian Makanan...sempat le kita belek2 buku resepi yg cikgunya sediakan..hemmm wooo bahan2 yg sangat mudah...x leh jd kena try test jugak heeee...sebelum tu dok belek2 jugak kat makcik google..jumpa resepi dari Dayangjack ..emmmm sama leee bahan2nya...so...so..so...jom bako.....mlm tadi sempat leee bagi kekawan tedekat rasa...cuma tang bahulu tu kalau x nak manis boleh kurangkan gula..lagi pun inti dah manis...kita try buat satu adunan je, belah bahulu dan bahagi dua kemudian tindih..next time nak banyak kena buat dua adunan baru boleh dpt dua keping bahulu......ok kat sini kita letak resepi dari  Dayangjack ye....kebetulan resepi ank pun sama jeeee mmg x ada beza...tq Dayang akk kongsi di sini ye

dah sejuk baru sapukan jem...kita buat seadunan je..pastu belah dua


Bahulu Lapis
Resepi : DayangJack
Bahan-bahan :
  • 100 g tepung gandum (diayak)
  • 90 g gula pasir (dikisar halus) - Sheila kurangkan dlm 50g sbb jem nenas dah manis
  • 1/2 sk baking powder
  • 3 biji telur A (pd suhu bilik)
  • 1 sk esen vanilla
  • jem secukupnya untuk melapis
Cara-cara :
  1. Sediakan loyang yg bersesuaian (nak guna loyang bulat pun boleh). Lengserkan dgn mentega dan alaskan dgn kertas minyak. Lengserkan lagi dgn mentega pd kertas minyak dan taburkan sedikit tepung. Panaskan suhu oven pada suhu 180C.
  2. Satukan gula dan telur di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang. (high speed).
  3. Masukkan esen vanilla* dan baking powder. Putar lagi hingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau dgn senduk kayu. Gunakan kaedah kaup balik.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 20 minit atau sehingga perang menyeluruh.
  6. Setelah masak, keluarkan bahulu dari oven.
  7. Potong kepada beberapa bahagian dan lapiskan dgn jem yg disukai.


6 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam...Klu atie suka mkn bahulu jer.xbape suka yg berlapis2 sbb ada isi jam ditengah2nya.
MIL suka buat time raya...tuk menantunya ni...xder isi jam:) sbb dia tau atie xsuker.

Anna Qawina berkata...

rajin cik kak...saya suka gak ni tp biasa bli je..
so sklh ank akk pon gna rsp kak dayang la ye? terbaikla..hii

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam azatie hee ikut cita rasa masing2 ada yg suka kosong ada yg suka beberasa....

Sheila Shafeareen berkata...

hai Anna hee tu lahh sdp juga sesekali pekena bahulu ada inti...resepi di ekolahnya pun sama cuma cuma x letak b/powder je..yg dayang nya ada letak sikit kan...pepun akk guna yg resepi dyh jeeee

inahar ali berkata...

salam sheila lama akak x mai sini..pekabo? bahulu resipi DJ ni mmg bestkan..akak dh pernah try dulu tp akak wat versi gulung..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak inahar hee sdp kan..bahulupun lembut..o akk buat yg gulung ye....cantik bila dah potong

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More