Assalamualaikum hai pe khabar semua.....jumaat masak awal...biasaleeee masing2 balik awal hari ni kan...manu pun sempoi2 jeee pas raya ni masak pun cam kurang je tp nak makan macam2 heee ,lama x buat tomyam......hari ni buat tom yam putih, sambal belacan...timun lupa pulak nak beli...jadi lahhhh tomyam putih letak aym jeee..tu yg ada...:-) npk sangat malas nak g kedai kan heeee :-)...kita guna perencah tomyam putih Adabi tu... bungkusan yg warna pepel...letak 3 pek sekali masuk...nak bg kawww2 rasa kuahnya....nak mkn same mee hoon pun sdp....jemput mkn...
TomYam Putih
Bahan:
Ayam/Daging di hiris
Sotong
Sotong
Udang
* Sayur-sayuran
ikut citarasa sendiri untuk guna apa jenis sayur.
Bahan:
2 biji bawang putih di ketuk - utk tumis sikit
2 biji bawang putih di ketuk - utk tumis sikit
5 biji cili api- dititik
1 biji bawang merah
2 biji limau nipis- ambil jus saja
3 inci lengkuas
1 inci halia
1 biji bawang putih
4 batang serai- dititik
6 helai daun limau purut
1 liter air
2/3 peket Perencah Tom Yam putih Adabi ( pek pepel)
1 sudu kecil gula/garam- ikut kesuaian rasa
*Semua bahan boleh ditambah ikut citarasa sendiri pedas , masam dan masin, nak lebih kuah tambah air
Cara
Bersihkan semua bahan dan toskan
Tumis bawang putih yg diketuk sekejap dan masukan air dalam periuk bersama bahan B dan biar sampai kuah mendidih .
Masukkan ayam/daging dulu dan kacau bila ayam dan masak baru masukkan udan, sotong, kacau sekejap masukan sayuran, masak dan boleh la ditutup api.
2 ulasan:
Salam SHafea...
ada lagi tak tom yam putih tu? Nak jugak hirup kuah tom yam...
w'salam heee sampai mlm ada lg ni...sdp hirup kan
Catat Ulasan