Jumaat, September 07, 2012

Tom Yam Putih


Assalamualaikum hai pe khabar semua.....jumaat masak awal...biasaleeee masing2 balik awal hari ni kan...manu pun sempoi2 jeee pas raya ni masak pun cam kurang je tp nak makan macam2 heee ,lama x buat tomyam......hari ni buat tom yam putih, sambal belacan...timun lupa pulak nak beli...jadi lahhhh  tomyam  putih letak aym jeee..tu yg ada...:-) npk sangat malas nak g kedai kan heeee :-)...kita guna perencah tomyam putih Adabi tu... bungkusan yg warna pepel...letak 3 pek sekali masuk...nak bg kawww2 rasa kuahnya....nak mkn same mee hoon pun sdp....jemput mkn...


TomYam Putih

Bahan:
Ayam/Daging di hiris 
Sotong
Udang

* Sayur-sayuran
ikut citarasa sendiri untuk guna apa jenis sayur.


Bahan:
2 biji bawang putih di ketuk - utk tumis sikit
5 biji cili api- dititik
1 biji bawang merah
2 biji limau nipis- ambil jus saja
3 inci lengkuas
1 inci halia
1 biji bawang putih
4 batang serai- dititik
6 helai daun limau purut
1 liter air
2/3 peket Perencah Tom Yam putih Adabi ( pek pepel)
1 sudu kecil gula/garam- ikut kesuaian rasa

*Semua bahan boleh ditambah ikut citarasa sendiri pedas , masam dan masin, nak lebih kuah tambah air

Cara
Bersihkan semua bahan dan toskan
Tumis bawang putih yg diketuk sekejap dan masukan air dalam periuk bersama bahan B dan biar sampai kuah mendidih .
Masukkan  ayam/daging dulu dan kacau bila ayam dan masak baru masukkan udan, sotong, kacau sekejap masukan sayuran, masak dan boleh la ditutup api.



2 ulasan:

rahel berkata...

Salam SHafea...
ada lagi tak tom yam putih tu? Nak jugak hirup kuah tom yam...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam heee sampai mlm ada lg ni...sdp hirup kan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More