Rabu, Jun 13, 2012

Serawa Pulut Durian


Salam besiaran di petang rabu hemmm masing2 dah buat sarapan petang keeee,,hari ni buat serawa durian mkn sama pulut....kes npk kat rumah CMG tempoh hari..pastu dek Hana pun ada buat tp cicah sama roti....kita pun tanak pulut sikit je dalam 1/2 kg, cuma serawa je buat lebih...habis je pulut boleh beli roti pulak :-) serawa ni kita lupa nak beli gula merah..jadi nya warna asal jelah.....utk kita mmg x mkn byk pun...lebih pada nenek, mak n abah aje...maklum le org tua2 kan suka mkn :-)....resepi ambik dari dapur CMG tq :-)....


SERAWA PULUT DURIAN
Resepi : Tiffinbiru ~CMG


BAHAN KUAH SERAWA :-)
1 biji durian, keluarkan isinya (kalau durian kecik, guna 2 atau lebih)
700 ml santan kelapa segar
500 ml air (atau secukupnya)
1 ketul gula melaka, potong kecil* ~ sheila x letak lupa beli
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*satukan masak hingga gula larut dan tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum
3 camca besar air
Secubit garam
Gula, jika perlu

BAHAN PULUT :-)
1 kg pulut, cuci dan rendam 1 jam, toskan ~ sheila buar 1/2 kg  pulut
700 ml santan cair ~ sheila ambil 350ml santan sbb buat pulut kurang
1 camca teh garam (atau secukup rasa)
1 camca teh minyak masak (mat guna minyak kelapa)
1 helai daun pandan, disimpul
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PULUT :- Panaskan kukus, sediakan loyang berukuran 9 inci. Letak pulut dalam loyang, satukan minyak masak, garam dan santan, kacau rata kemudian tuang ke dalam loyang berisi pulut, ratakan. Letak daun pandan dan kukus selama 20 minit dengan api besar, kemudian kareh (gemburkan) dan sambung kukus lagi 10 minit atau hingga pulut betul2 masak. Ketepikan.
  2. UNTUK KUAH SERAWA :- Satukan air gula merah, santan, air, isi durian dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Kacau selalu. Tambah sedikit garam dan jika kurang manis tambah gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum. Kacau rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. UNTUK SERAWA PULUT DURIAN :- Senduk pulut secukupnya dalam bekas sesuai. Tuang kuah serawa dan hidangkan. Atau anda boleh hidangkan berasingan kuah serawa dan pulut tadi...Selamat mencuba!..

9 ulasan:

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Wah! pulut dia lap lap laa.. hehehe.. ya kat tempat akak pun tengah musim durian ni haa.. jawablah lepas ni bergilir kita manjang buat hidangan dari durian hehehee

Yana Shaiful berkata...

~Sa;am k.sheila ^^..nk cari doyan..nak cari doyan ^^..rmai yg tayang serawa doyan..dh xtahan tgk..kna cari doyan jgk nii.. best jgk kan cicah dgn roti..yana xleh mkn pulut sgt..krg angin 1 bdn~~~

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Sha heheh betul tu musim durian tiba...bebagai resepi yg kuar...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Yana sama lah kita akk pun suka mkn pulut tp x leh byk nnt angin badan..sbb tu mkn sikit aje....suka hirup kuah mkn gan roti....

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Sheila...
Hai menggoda betul!!!
Ari tuh ada teman tayang bubur kacang derian .. dtg sini ada serawa pulut derian...gimana ya???? hehehe

quinnie berkata...

memang tak pernah jemu dgn menu durian ni..hehehhe

rugi sape tak makan kan kak..kekeke

hazila berkata...

Sehari dua ni ramai kawan kawan tayang menu berasaskan durian.

izahdaut berkata...

terliurrr masa tengok kat fbb... suami sya makan durian ngan nasi je kak. huhu tak boleh lak saya makan gitu. sungguh laaa..hehe

Kak Aya berkata...

saya sukakan durian tu dimakan dengan santan dan pulut je...sedapp....santan tu dicampurkan garam sikit..tak payah masak, makan macam tu je.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More