Rabu, Mac 06, 2013

Tiramisu


Godaan heee byk syok layan tiramisu dikala cuasa panas2 ni..hem kalau nak laya pagi2 pun apa salah nya...tekak sendirikan nak mkn ...walaaaa..request dari ank dah lama suruh buat...tp mood lain yg dtg dulu...bila dah 1st buat dan rasa hemmm amboi ko terus jatuh cintan....mmg le rasa ketingalan sangat2..org lain dah lama rasa menikmatinya kita baru nak terhegeh2..apapun mmg sdp buat sendiri puas rasanya..x habis leh masuk peti balik....insyaallah akan ada ulang buat lg..ank kata x cukup...kalau mcm ni lah gayanya mahu bam bam...opsssssssssss takutttt...:-)...sebulan sekali masuk ke tekak tiramisu ni ok lahkan, kalau tiap2 minggu mmg x daya...haaa ikut pada kesukaan nak letak kek span atau biskut tiramisu pun boleh..bg saya suka letak biskut merie je..sbb suka rasanya yg ragup2 tu...kalau nak letak kek pun no hal tp lembutlah di dlm.....kira nak buat pun senang masuk bekas terus sejukan...jom negok resepi yg amat simple ni


TIRAMISU

Bahan-bahan 
1 peket biskut merie/biskut tiramisu
250ml whipping cream
200g cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
Serbuk koko/milo untuk hiasan

Cara-cara
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cream cheese dan whipping cream
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
Ambik biskut dan celupkan dpn belakan jgn sampai lembik pulak kedalam air nescafe.(sekadar celup sepintas lalu ) kalau size biskut sama besar ngan dasar bekas, tak perlulah patahkan..
Susun biskut ke dasar gelas/bekas....pastuh masukkan adunan cream cheese, dan tabur serbuk koko/milo
Celup biskut lagi ke dalam air nescafe dan susun, ulang proses yg sama..ikut citarasa sendiri nak letak berapa lapis biskut...pastu akhir sekali taburkan serbuk koko dan hias le ikut suka, simpan dlm peti sejuk
Selamat mencuba


5 ulasan:

Yana Shaiful berkata...

~ yana xpnh bt sndiri lg tiramisu..slalu beli jer..tgk yg akak punyer nih mmg mengiurkan.. sedappp ^__^

issnita berkata...

sedapnye...lame dah nak cube buat tapi smpai skrang x buat lgi...nti hnta spotong kat umah ea..

issnita berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Sheila Shafeareen berkata...

Yana cuba lah akk pun kira 1st buat terus jatuh cintan biasa beli je tu pun x cukup2....buat sendiri boleh buat lebih..mkn sejuk2 syok

Sheila Shafeareen berkata...

hai Issnita try ye bhn2 pun simple je....ammat mudah sedianye tp mkn mmg sdp....sekali rasa nak bekali2 heeee

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More