Jumaat, Mac 01, 2013

Red Velvet Kukus Dalam Container


Assalamualaikum....salam ceria di pg jumaat...maap tuan rmh demam hampir seminggu, hari ni ada reda sikit tp batuk masih x hilang... x boleh lama sangat megadap sini..sbb tekanan darah rendah..kepala pening bepinar payah pulak nnt...lepaskan hajat tekak org yg x berapa segar bugar nak sangat mkn RV.. tp nak yg kukus masuk dlm Container...agahkan diri buat plan2 sama sidara.. nilah hasilnye sdp lembut senang je rupanye...x payah nak potong bagai...hanya keluarkan dari cup belah dua, masukan semula letak topping dan tindih gan kek semula... atas tu pandai2 le nak hias mcm ne ye...oh ye satu lg utk topping sy guna  resepi dari Anna Qawina....buat topping cream cheese mmg nyammmm nyammmm, dan x lupa juga resepi keknya ambik dari rakan di fb, tq share..jom cuci mata, cuci tekak...

selepas di kukus

RED VELVET KUKUS
Resepi: Ummu Aiman@Mai Share Recepi


Bahan-bahan :
1 2/3 cwn tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh baking soda
125 gm mentega
1 cawan gula halus
2 biji telur
1/2 cawan susu cair
1/4 cawan susu cair + 1 sudu teh cuka ( buat ni dulu ... biarkan seketika ..nak jadikan buttermilk)
1 sudu teh cuka
3 atau 4 sudu teh pewarna merah (akak guna oil base.. biasa pun boleh)

Cara
Ayak tepung gandum, baking soda dan serbuk koko
Pukul mentega dan gula hingga kembang
Masukkan telur satu persatu
Masukkan bahan kering yang sudah di ayak,bersama susu dan buttermilk bergilir2 berakhir dengan bahan kering.
Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata
Masukkan dalam bekas.. kukus 20 – 30 min (utk bekas kecil)
Utk toppingnya akak guna fresh cream je.


RESEPI KRIM CHEESE:
By: Anna Qawina

Bahan:
500 grm whipping cream-brand VIVO
250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara -cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda



8 ulasan:

Hanim berkata...

Senang nak mkn kan? Just ceduk jer hehehe.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Syafakillah Shiela.. moga cepat sihat...

Akak dah lama nak buat RVC ni... dah ada yg isi dalm cointener yg kecil lagi senangkan :D

Rohah berkata...

kak..moga cpat smbuh...simple asal dpt di jamah..lg2 klu kita kurang sihat kan..

tun_telani berkata...

Semoga cepat sembuh kak sheila cayang... tun teringin nk buat, tp x terbuat2 lagi. huhu

Tanpa Nama berkata...

terima kasih kak share resepi, lame dh cari resepi red velvet kukus..saye nk cube resepi red velvet kukus ni. mintak izin and halal amek resepi ni ye kak.

wawa berkata...

Kak,knapa sy bt jd maroon n koko..wana dia xcntik :( ada petua x akak,tlg sy ya

Najieza berkata...

Salam kak..nk tanya..yg tabur kt atas cream chesse tu apa ye?

Tanpa Nama berkata...

boleh shere?

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More