Jumaat, Mac 15, 2013

Puding Karamel


Assalamualaikum..hari ni sy buat pencuci mulut Puding Keremal...hemmm memandangkan cuaca hari ni pun panas so sesuai le menikmati puding yg sejuk ni....nak buat pun senang bancuh dan kukus di sebelah pagi tegahari dah boleh ngap...dua tiga cup habis...resepi pun x susah mana..lepas mkn nasi meh pekena puding pula...

sdp tu menikmati puding karamel mkn sejuk2...negok tu berwap-wap bekas...

Puding CaramelResepi :mdm aina
Sumber : Hasue
Bahan-bahan ( seloyang )
* 7 biji telur
* 1/2 tin susu pekat
* 1/2 tin susu cair
* 1 cawan air
* 3 sudu esen vanilla
* 3 sudu gula

Cara-cara
1. campur dlm blender - telur, susu pekat, susu cair, air dan esen vanilla (blend sekejap je)
2. masukkan gula dlm loyang dan layangkan loyang atas api sederhana sampai cair(golden color) - ratakan dan biarkan mengeras
3. tuang bahan yg dah di blend ke dlm loyang - kalau nk cantik, sila tapis adunan tu
4. kukus selama 45 minit - jgn selalu buka penutup pengukus, nnti puding x gebu.hehe
5. selepas angkat, biarkan sejuk sedikit baru la terbalikkan puding..lepas tu..tadaaa...mamam

* kalau letak dlm cup cawan sama juga kaedahnya lepas buat gula hangus terus masuk dlm cawan dan tuang bahan2 yg di blend td tutup cup dgn penutup (tp jagan tutup rapat sekadar letak aje diatas mulut cup) kukus selama 10 -15 minit..keluarkan dan sejukan dlm peti ais


5 ulasan:

Marsita yahya berkata...

Cuaca panas pekena secawan nyamannnnnyer

Sheila Shafeareen berkata...

hee Marsita jemput..cukup ke se cawan tu heee

Bbwana adienia berkata...

sedapnya puding tu..nyum2.

hana berkata...

salam kak.... sgt suka puding karamel. klu dpt seloyang senyap2 bleh abes.... ngeee ngeeee

Rohah berkata...

salam kak,senang nak makan bila masak dlm cup macam ni kan..dapnyer..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More