Salam besiaran buat semua di hari jumaat semoga ceria selalu.....pasti ada ibu2 yg masuk dapur awalkan..maklum lah ank2 hari ni balik cepat....ok utk lunch tegahari ni saya buat manu bako2 lagi pehhh jaga badan kee :-) ahemmm...terung bako yg di cicah sama air asam ...manu2 cam ni mmg best le buat mkn waktu begini..tp ingat mkn nasi tu pada2 yeee...resepi yg simple lg sdp ni ambik dari dapur nOOrsha...Kak NorSG pun dah pernah buat....pat air asam tu saya campurkan sikit dgn racikan daut kesum, buah tomato dadu dan ikan bilik tumbuk kasar .......pehhh lelehhh dibuatnya Tq nOOrsha..
TERUNG BAKAR & AIR ASAM
by Noorsha
Bahan2 utk Terung Bakar
3 biji terung - belah 2 (K.Nor potong serong )
sedikit garam
sedikit minyak masak @ minyak jagung
Cara2
Gaul
terung dengan sedikit minyak masak @ minyak jagung. grill seketika atas
stove atau bolehlah masukkan dalam oven n bakar sekejap. lepas empuk
tu, ketepikan seketika.
Bahan2 utk Air Asam
10 biji cili padi
2 inci belacan bakar
1 biji bawang besar
Asam jawa sebesar duit 50 sen
1/2 cawan air masak
gula
garam
* Sheila tambah sikit ikan bilis tumbuk kasar, buah tomato dadu dan racikan daun kesum
Cara2
Tumbuk
c@ kisar kering cili padi dengan belacan bakar. Kemudian, masukkan gula
& garam secukup rasa, tumbuk lagi. Cairkan asam jawa dengan air
masak,toskan bijinya dan masukkan dalam cili & belacan yag dah
ditumbuk tadi. Tambahkan sedikit demi sedikit air jika terlalu pekat.
rasa & tambah ape yg kurang....
5 ulasan:
aduh terliur nya tengok air asam tu Sha macam tingin nak makan skrg jugak haha
kak sheila.. tun pun dh try resepi kak sha nih.. mmg laju je makan..
tengkiyu kak krn mencuba... hope memenuhi citarasa keluage :)
Ehem Kak Sheila! Dari jauh dah merembes air liur..abis abissss basahhhhh baju.
salam. kcur dah air liur tengok terung asam tu..
Catat Ulasan