Assalamualaikum semua harap sihat belaka yeee rindunya kat rmh yg satu ni...yg beberapa hari di tinggalkan sampai habis tart nenas tu ye hahahhaha...nnt lah kalau ada rajin tuan rmh buat lg....hemm hujan lebat melanda KL dgn kilat dan guruh....time sejuk2 ni best pekena yg panas2....nescafe hemmm nak pulak dpt karipap panas2 pehhhhhhh......ada yg lapar balik ke tu hehehheh,,,,,nak cita sikit karipap ni ala2 karipap pusing tau..tapi adunan bukan cam karipap pusing tu ye yg kena buat dua doh....ni adunan karipap Tun sebelum ni pun saya dah pernah buat ada di sini...cuma kali ni saya saja try main2 buat pusing dan gelek :-) senyum sikit.........lg pun bila dah gelek bulatnya menjadi sama..bahagian yg di gelek ditebalikkan menjadi lekok senang nak isi inti bila dah klim... cantik bedagu runcing hahahaha....hemmm dah grg npk lah alur2 gulungan tu...cuma x bekeping2 aje mcm karipap pusing.....inti guna inti kentang letak udang kering...sdp harum....
Doh Karipap
Resepi : Tun Telani
- 4 cawan tepung
- 2 tbs margerin
- 1/2 cawan oil
- 3/4 cawan air
- 1/2 tsp garam
bedaguk rupanya...senang isi inti...
Cara membuatnya :
- Panaskan margerin + minyak dalam periuk. Tutup api.
- Tengah panas2 tu, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garpu ( jangan guna tangan, melecur nnti ).
- Dah sejuk siket, campur garam dan air.
- Uli-uli.. siap! Buleh wat karipap ikot suka inti apa..
14 ulasan:
salam kak sheila cayang.. wahh.. dh jadi karipap pusing dah! rajinnyer. tun wat karipap biasa pun, jenuh ngan ngadap sampai habis, nk pusing2 tu, mmg malas lah. makan je suka. hihi.. tp cantik pulak dia nyer pusar2 tu walaupun xde 2 doh yg berbeza. heran bin ajaib!
Cantik la kak shiela walau tak de doh minyak tu kan. Comel jek. Pastu nampak mcm tak oily karipap tu. Saya kdg tak suke karipap pusing ni sebb oily sangat. Pndpt saya la kan .tapi kripap akk tu lawaa jek
w'salam tun heheh tulah ni main cuba2...yg ada oil karipap nya bekeping2 kan bila di goreng dan bederai rapuh..tun punya mmg ragup...
Hai izah heheh mmg cun cantik bedagu..betul tu yg doh sebenar karipap mmg be oily..yg tun punya ni garing kan x silap izah pun penah buat kan resepi tun ni..buat cam ni mmg sama je bulatnya...senang nak letak inti...
kak sheila....
cantik menggoda tau karipap akak tu....
rajinnya kak..saya nak buat inti karipap ni dah berhari2 tak jugak buat lagi..kekekek..adehhh nak makan karipap...huhuhu
Assalam Dik Shiela...memang pandai sungguh mengoda dengan kuih muih cam gini..Akak berkenan sungguh dengan karipap ni Dik ooi!
Salam kak, dtg dah malam2 gerenti dah abis :D ke akak nyorokkan ada dlm esbok sejuk beku? ehehe...
Hai Mas heheh tegoda ye ..doh karipap biasa je ni..pastu gulung dan lenyek...
Hai Q hehh tulah time lepas goreng panas2 mmg sdp mkn..tp jgn le mkn yg masih baru angkat nnt melecut mulut hehheh....meh nak tiup agin rajin ke sana
w'salam kak Watue saja main gulung suka2....kalau yg betul2 punya karipap pusing buat 2 doh kan....yg ni bias aje..tu yg x npk bekeping2 dan rapuh...
w'salam ika heheh ada lg tp yg x di goreng lah... buat utk bekalan ank esok..dlm 8 biji je yg di frozenkan heheh...
SAlam Sheila comey... wahh ni best ni.. hubby akak memang suka makan karipap berpusing gini macam... nak cuba nanti lah bolehkan... macehh muahzzz
valium drug buy valium spain - valium drug life
Catat Ulasan