Jumaat, Mei 04, 2012

Terung Bakar & Air Asam


Salam besiaran buat semua di hari jumaat semoga ceria selalu.....pasti ada ibu2 yg masuk dapur awalkan..maklum lah ank2 hari ni balik cepat....ok utk lunch tegahari ni saya buat manu bako2 lagi pehhh jaga badan kee :-) ahemmm...terung bako yg di cicah sama air asam ...manu2 cam ni mmg best le buat mkn waktu begini..tp ingat mkn nasi tu pada2 yeee...resepi yg  simple lg sdp ni ambik dari dapur nOOrsha...Kak NorSG pun dah pernah buat....pat air asam tu saya campurkan sikit dgn racikan daut kesum, buah tomato dadu dan ikan bilik tumbuk kasar .......pehhh lelehhh dibuatnya Tq nOOrsha..


TERUNG BAKAR & AIR ASAM 
by Noorsha

Bahan2 utk Terung Bakar

3 biji terung - belah 2 (K.Nor potong serong )
sedikit garam
sedikit minyak masak @ minyak jagung

Cara2
Gaul terung dengan sedikit minyak masak @ minyak jagung. grill seketika atas stove atau bolehlah masukkan dalam oven n bakar sekejap. lepas empuk tu, ketepikan seketika.

Bahan2 utk Air Asam
10 biji cili padi
2 inci belacan bakar
1 biji bawang besar
Asam jawa sebesar duit 50 sen
1/2 cawan air masak
gula
garam
* Sheila tambah sikit ikan bilis tumbuk kasar, buah tomato dadu dan racikan daun kesum

Cara2
Tumbuk c@ kisar kering cili padi dengan belacan bakar. Kemudian, masukkan gula & garam secukup rasa, tumbuk lagi. Cairkan asam jawa dengan air masak,toskan bijinya dan masukkan dalam cili & belacan yag dah ditumbuk tadi. Tambahkan sedikit demi sedikit air jika terlalu pekat. rasa & tambah ape yg kurang....


5 ulasan:

Bicara Kak Noor berkata...

aduh terliur nya tengok air asam tu Sha macam tingin nak makan skrg jugak haha

tun_telani berkata...

kak sheila.. tun pun dh try resepi kak sha nih.. mmg laju je makan..

nOOrsha berkata...

tengkiyu kak krn mencuba... hope memenuhi citarasa keluage :)

AbbotCottage berkata...

Ehem Kak Sheila! Dari jauh dah merembes air liur..abis abissss basahhhhh baju.

ibundo berkata...

salam. kcur dah air liur tengok terung asam tu..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More