Assalamualaikum salam sejahtera semua kawan2 yg di kasihi...betemu kembali di jumaat terakhir bg tahun 2011...Allhamdullilah tahun yg banyak memberikan kebahagian dan rezeki buat kami sekeluarga..... Syukur moga tahun baru yg akan menjelang tiba beberapa hari lagi akan lebih TERbaik....Amin...
Baik lah utk hari jumaat yg indah ni saya tegerak hati nak mkn pulut... apa kata org ambik berkat yeee....apa2 ajalah yeee..pagi2 dah buat kuah serawa durian.....durian dari kg ni...minggu lepas balik pahang so renbat le... dua jam dlm kereta naik pening bau nya keluar hahaha rasakan....mana yg isi durian yg sdp dan bekremel tu masing2 do makan....mana yg rasa tawar tu asingkan leh buat kuah/bubur durian.... simpan dlm bekas kedap masuk peti isi buah durian x rosak masih cantik lg....bhn2 yg lain semua dah siap, pulut pun rendam mlm tadi...sesudah subuh baru le megukus pulut dan sambil tu buat kuah serawa......ingat kalau rajin tghari nnt nak menjala hehehe boleh mkn roti jala cicah sama kuah serawa nyam nyam ....lagi pun kuah serawa durian mmg buat lebih....resepinya sama juga mcm yg pernah saya buat di Sini
SERAWA DURIAN & PULUT
Bahan Pulut :-)
500 g pulut rendam semalaman, toskan
300 ml santan cair
sedikit garam
1 helai daun pandan disimpul
Cara :-)
Panaskan kukusan
Masukan pulut yg telah di tos kedalam loyang beserta daun pandan, santan, garam
Gaul rata dan kukus pulut hingga masak dlm 30 minit.
Bahan:- Kuah Serawa Durian
1 biji durian dpt dlm 8-10 ulas
1 keping gula kabung - x letak pun kalau ada lg bagus
4 sudu besar gula merah
1/2 cawan gula pasir - boleh kurang
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - disimpul
3 cawan santan pekat (ikut nak cair atau pekat)
Cara membuat:-
Dalam periuk satukan durian, santan, gula kabung, gula merah, gula pasir dan daun pandan.
Masak di atas api perlahan sambil dikacau. Biar mendidih sedikit.
Kacau selalu bila kuah dah agak pekat padam api dan boleh di hidangkan
13 ulasan:
pagi kak...nak sikit...
Hai Slmat Pg Anna...Sikit je ke....yg lain mkn tak hhehh
Assalamualaikum...
Pada yg suka serawa durian mesti melecur air liur...kan! Hihi...akak nak durian sebijik. Ada lg tak? Akak tak makan durian yg dah diolah ni...nak bau pun tak boleh...
W'salam kak Azita heheh ada lg ni isi durian yg x di buah kuah...buat mkn aje...mari leeee..yg buat kuah serawa ni isi yg tawar....
Fav akak ni...suka sgt serawa durian makan ngan pulut...:)
fuhh.. mmg terbaik nih! nasib baik laa kat kampung dh marathon makan durian, kalau x sure meroyan nengok nih.. hehe
assalamualaikum.. ni bau sampai ampang ni kak. wajib kena kasi semangkuk ni.hehe
akak nye serawa kaler putih. guna ula putih je ye. kalau tambah gula merah sikti pun best kan kak. alahai.. telan ayaq liuq jelaaa
hai cik cek manu fv ye heheh cepat gi sanbar durian dpt sebiji pun jadilah buat rasa heheh
Hai tun heheh dah dpt yeee...x lah kempunan...mmg sdp mkn mentah nak pulak si yg manis..yg isi tawar buah kuah aje
Hai Izah hehehe yeee akk guna gula putih aje...kalau letak gula melaka pun sdp kan warna pun menarik
Salam Kak Sheila...Waahhh macam berjanji pula kita yaaaa....Sedap ni tapi saya belum pernah lagi makan ngan roti jala..ada masa nanti cubalah buat versi ngan roti jala pula....
Assalammualaikum...
Serawa durain ada lagi x?..hihihi..
saya pon cdg2 nak buat ptg nie..tapi mkn dgn roti jerlah..aduhhh..sabar2.punah diet...hihihi....
Hai Ina heheh ada lg ni buat utk minum petang akk pun ada beli roti gak,,,negok kat depan tu byk durian
Catat Ulasan