Sabtu, Disember 10, 2011

Potato Soup & Roti Bakar Bawang Putih


Assalamualaikum salam besiaran di pg sabtu....apa xtvt kawan2 hari ni...ada yg g becuti lg ke heee atau ada ke majlis jemputan kenduri...musim sedara mara & sahabat naik pelamin kan....ok x nak legah2 lagi kerja pun byk yg menanti ni........sy n3 manu sarapan pagi yg sdp, simple, ringkas ...tp cukup kenyang 3,4 keping le jugak habis roti di cicah sama soup potato ni...kes Quinnie tayang manu ni kemarin so ank dara sy pun dah npk..mmg di  suruh buatnya... rasa jgn ckp lah mmg bekrime, puas juga lah menghirup suam2...nyam nyam...cuma kat sini saya tambah dgn aym yg di potong dadu...kata Quinnie kalau nak letak cendawan pun boleh ikut cita rasa masing2 lah ye..resepi mmg saya ikut yg cam Quinnie buat...tq Quinnie dgn resepi yg sdp ni


Potato Soup
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
250gm kentang dipotong 8
25gm butter
1 kiub ayam
sedikit serbuk oregano
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
100ml susu cair
air panas dari rebusan kentang secukupnya
sedikit daun sup dihiris halus




Cara2
1. mula2 rebus kentang hingga 3/4 empuk...ambil kentang dan sedikit air rebusan kentang dan blend hingga kentang hancur.
2. dalam periuk lain..panaskan butter hingga cair...api pelan je..lepas tu masukkan kentang yg telah di blend tadi..kacau2 rata...lepas tu masukkan kiub ayam..air dari rebusan kentang..garam dan serbuk lada sulah secukupnya..masukkan juga oregano skit...jgn byk...skit je....
3. kacau2 rata...biar didih...lepas tu masukkan susu cair..masukkan juga hirisan daun sup...kacau hingga sebati dan kuah agak pekat...tambah air kentang tu lagi jika perlu...rasa masin nya..kalau kurang boleh tambah garam....
4. dah masak tutup api..boleh dihidang dgn roti garlic atau roti lain pun sedap jugak..makan gitu pun best..lemak berkrim je..:

roti yg di bakar dan tabur lada hitam sikit hemmm dan kat sini ada resepi yg saya kongsikan besama yg pernah di siarkan dalam  kosmo



Bahan
Beberapa keping roti
5 sdb majerin/butter
6 ulas bawang putih - rebus hingga empuk
Beberapa helai daun pasli - cincang halus
Sedikit lada sulah utk tambah rasa


Cara
Rebus bwg putih , toskan dan lecek dgn garfu
Campurkan majerin/butter, lada sulah, bwg putig lecek, gaul sebati
Sapukan bahan tadi ke atas roti hingga rata
Bakar selama 5-8 minit hingga keperangan ikut kepanasan oven masing2
Hidangkan besama sup cendawan 


8 ulasan:

Amie berkata...

Assalamualaikum,
sedapnya potato soup tu...dan yang bestnya ada resepi roti bakar bawang putih, bolehlah dicuba nanti sebab selama ni kalau nak makan kena cari di multibake je...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak amie mmg sedap sup kentang ni kak bekrime tau ...budak mmg suka nak pulak mkn gan roti bakar bawang tu hemmmmm..

quinnie berkata...

akak nanti saya nak buat roti bakar cara akak ni pulak....biasa org cincang je bawang putih tu..ni rebus dan lecek mesti lagi best rasa dia....alamak....rasa nak p kedai beli roti...hahhaha..soup ada lagi ni kak..kekeke

Liza berkata...

salam...liza pun selalu jugak buat potato soup ni, request dr anak2...diaorg mmg suka breakfast cmni...nak buat pun senang kan...

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum kak Sheila..
Lama tak bertanya khabar.. Harap akak sihat yer.
Kak, best juga kalau makan garlic bread ni dgn potato soup kan. Boleh try lain kali.. Asyik mushroom soup jer..

rozilina berkata...

assalamualaikum.
memang sangat sedap.Alhamdulillah terjumpa blog ni.Selama ni tatau mcmana nak buat garlic bread tu.Saya dah cuba buat smlm,anak2 saya sgt suka.Memang puas mkn la.Thanks buat tuan blog n quinnie atas resepi yang sgt2 sedap ni.

Melly Octaviana berkata...

yummy... salam kenal yah dari melly

konde berkata...

sedapnya tuh roti :)

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More