Rabu, Januari 30, 2013

Donat Becoklat


Salam besiaran di petang rabu...wah dah dua hari sarapan petang dgn kuih muih...esok entah le rajin ke tidak...sebenarnya donat ni kemarin saya dah buat...tp goreng separuh masak je dan di frozenkan...jadinya bila2 masa boleh goreng balik dan mkn...ank2 pun dah pesan hari ni nak donat yg becoklat...jd tehasillah donat becoklat utk sarapan petang...yg satu tu saja taburkan dgn serbuk badam..bg ada rasa lemak2 sikit... adunan donat ni sy dah beberapa kali buat, resepi dari sifu saya Cikgu Zalin...cikgu kuih ni cantik manis org nye.. suka ke blog beliau sbb cikgu ni x lokek ilmu..segala petua di turunkan..petua buat kuih leee..jom layan resepi....


Resepi Donat Versi Zalin

Bahannya
500gm tepung gandum (tepung murah pun takpe..suka pakai tepung cap cempaka..)
50gm gula pasir
50gm margerin (suka pakai margerin pelangi..murah je..)
1 biji telur
1 1/2 sudu kecik yis kering (suka pakai mauripan..)
1 sudu kecik garam halus
1 sudu kecik baking powder
2 sudu kecik tepung susu (susu tepung anak umur lebih 1tahun pun boleh guna...susu Anlene takleh ye..)
250ml air suam (jangan panas sangat nanti yis mati..)

Cara-caranya:-
1.Bancuh air suam dengan gula...larutkan...pastu letak yis..biar sekejap (berbuih2)
2.Masukkan semua bahan dalam mixer...atau dalam bekas untuk yang nak uli pakai tangan
3.Kalau guna mixer uli 5 minit kelajuan sederhana..
4.Kalau guna tangan, lama sikit ye...sampai adunan tak melekat kat tangan
5.Tutup adunan...biar kembang selama 1 jam atau lebih...paling lama pun 3-4 jam...lama sangat nanti bau tapai pulak..

Utk Topping Coklat
1/2 buku butter
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu serbuk koko
Satukan dlm mangkuk butter & susu pekat kacau sebati kemudan masukan serbuk koko kacau lg bg sekata
Guna kaedah double boiler sampai adunan bekilat
Bila donat dah hampir suam bolehlah di celup separuh pada coklat


Ok korang...Selamat Mencuba ye...boleh buat bekal anak2 ke sekolah :)



14 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya shiela.. terliur akak tengok :D

Zaliedana berkata...

Kak Sheila nih sy da bwa bege mesia nih kak,kita tuka kueh ptg nih ya kak..hihi..sdpnyer donut ceklat..sy pon klo wat donut suke wat lbh2 time mls nk wat kuih leh ler goreng donut jerk..

Cheq Sue berkata...

bila menengok donat kak shiela ni, ingat pulak dah berapa lama tak mendonat. kalau ada budak2 baru seronok, berebut makan

tun_telani berkata...

Salam kak shela.. sedapnyer donat ada coklat topping lagi. tun dh lama jugak x mendonat nih.. mmg kalau buat suka wat byk2 terus dan frozen.

Ain Fajar berkata...

wow donut, ade coklat lagi..hari2 ain buat utk jualan kat kantin sekolah, memang laris jualannye...tengok resepi toping macam jimat je kosnye, boleh la nnt ain try..

Nooriah Abdullah berkata...

donut ni mmg best sebab bercoklat tu mesti tak cukup sebijik heee

Cendana Kasih berkata...

amboi kak..dah macam big apple dah ni

Sheila Shafeareen berkata...

salam kak Yatie hee saja buat lebih nak mkn boleh terus goreng...budak2 request suruh salutkan coklat

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Zaliedana..jumtukar suka sama suka dgn bege m;sia tu...sdp tu ada sambal bilis...donat requset dari ank2 suruh letak coklat...mmg laku

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Cheq Sue heee jom kita main uli2 tepung...dah siap akk hantar sikit ye

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam Tun tulahhh time sekolah mcm2 pikir nak buat utk sarapan pg..so akk buat byk.. sekali senang boleh buat utk sarapan ptg juga

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Ain heee bagus tu ain buat jual utk ank2 sekolah...yep ain topping coklat tu simple aje dan sedap..boleh juga buat salut pada kek

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Nooriah - betul tu mkn beketul..nak pulak saya buat comel jee

Hai Cendana Kasih - heee saja bg mekup..ada cheese lg sdp kan

Zana berkata...

Salam sheila. Kazanapun selalu bekukan donat. Senang pagi2 tinggal goreng je.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More