Jumaat, Januari 25, 2013

Kek Coklat Bujang


Assalamualaikum Salam besiaran kita di hari jumaat yg indah...alhamdullilah cuaca pun npknya dah cerah matahari mula memancar sikit demi sikit..semalaman hujan..sejuk siap pakai stokin........nak ceta juga kat sini :-)...Kek Coklat Bujang hee apasal letak nama bujang :-) sbb yg buat tu ank bujang...nak ikutkan kek ni sama je dgn resepi kek2 coklat yg lain..ada rasa lembab, lembut dan gebu...cuma pengunaan telur lebih sikit je...dan ni lah salah satu resepi pembuka tahun utk pemulaan kelas Katering Penyajian tingkatan 5...asalnye minggu lepas dah ank murid satu kelas buat kek...bila bawa balik kerumah dlm 3 potong mak hai betapa sdpnya kek ni.. kalah kek yg mama buat...hemmm apa lg cari bahan suruh ank bujang buat..kira ni 100% usahanya... saya mmg x sentuh langsung cuma sediakan bhn aje...dan cuci pekakas heeee sabar jelahhhh.:-)...kek ni tahan beberapa hari...x muak pun...nak cuba boleh lah try....


Kek Coklat Bujang
Resepi: Kelas Penyajian & Katering Tingkatan 5

Bahan
2 cwn tepung kek
6 biji telur
1 buku butter
1 cawan gula kasterd
1 cawan serbuk koko
150ml susu cair

Cara
Panas kan oven telebih dahulu
Tepung kek dan serbuk koko satukan dan di ayak
Putar butter, gula kaster hingga gula hancur dan lembut
Masukan satu persatu telur beselang seli dgn susu cair
Akhir sekali masukan tepung kacau mengunakan senduk kayu
Alas loyang dgn kertas minyak dan masukan adunan kedlm loyang
Bakar dgn suhu 160' selama 45 minit..sejukan dan boleh di hias dgn topping coklat

Utk Topping
1/2 buku butter
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu serbuk koko
Satukan dlm mangkuk butter & susu pekat kacau sebati kemudan masukan serbuk koko kacau lg bg sekata
Guna kaedah double boiler sampai adunan bekilat, kemudian curah pada kek yang telah sejuk.


11 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Wah! sedap tu shiela.. boleh cubalah buat Kek coklat bujang ni :D

p/s kalau dara yang buat.. jadilah namanya Kek Coklat Dara ehe... :P

Gee® berkata...

Wow! terasa-rasa kat tekak ni kesedapan kek coklat tu... bak sikit!

tun_telani berkata...

Salam kak sheila.. seronoknya belajar wat kek kat sekolah.. dh lama betul rasanya xwat kek coklat, gara2 penyakit M bila terasa nk mkn, end up ngan godek2 mapin je. huhu

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak Hayati heee sdp kak terasa keenakan coklat kek ni...hemm betul tu kalau ank dara buat kita gelar kek coklat ank dara pulak heee...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Gee sdp je x jemu mkn kek coklat..rasa yg lembut...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Tun heee tulah teringat zaman SRT heee...ni pulak si ank bujang ikut jejek...kalau malas2 leh juga buat masuk cup..jadi mapin coklat bujang heeee

Sonia ~ Nasi Lemak Lover berkata...

oh, look so tempting and good!

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak..saya tengok pun dah tergudaaaaaaaa

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Sonia...heee tq dear like to

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Nenie godaan..apa lg cari bahan kita buat nak heee...buat lebih2 ye

Rohah berkata...

moist sangat kejadiannya..terasa2 kat lidah ni kak..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More