Jumaat, Januari 11, 2013

Kek Coklat Vantage


Assalamualaikum heeee...pagi jumaat tyg kek coklat yg kita buat petang smlm jgn mareeee...hemmm apa bezanya kek coklat ni yekkkk... x ada beza mana sangat pun hemmm resepi npknya sama ngan kek coklat yg lain...cuma kek ni saya ada ubah sikat le... tak nak tulis pekataan derhaka mcm kasar pulak :-)... tulis pekataan ubah sdp sikit bunyinye...kek ni kita kukus tau...resepi asal di bakar....ooo menjadi juga.... tegoda juga...bukan apa sbb npk rakan di Fb Kak Ina Merahsamar Cottage name gelaran yg di beri heee tayang smlm, tu yg jd bekobar semagat nak try..lg satu kita tepikat pada topping coklatnye tu...cantik bekilat jeee....tu yg kita cuba....kebetulan semlm B'day Kak Ina.. kalau dekat dah sure kita hulur padanya buat rasa....Apa pun Happy B'day ye Kak Ina moga panjang umur dan di murahkan rezeki....kebetulan juga mlm td ada tetamu pulak, rakan baik dtg hemm langkah kanan le npknye rezeki tu..... tuan punye resepi ni suka gaya english gitu, so beliau namakan kek ni Kek Vantage heeeee..tq Kak Ina....


Kek Coklat Vantage
Resepi: Kak Ina Merahsamar Cottage

Bahan-Bahan:
1 buku butter @250gm
2 cawan gula halus/ gula aising - Sheila letak 1 cawan
5 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan sebuk koko
* ayak tepung + serbuk koko

Pukul Butter + gula hingga kembang
Masukan telur sebiji demi sebiji
Masukan campuran tepung sedikit demi sedikit
Bila dah rata adunan masukan dlm acuan yg sudah di sapu sedikit butter/tabur sedikit tepung di bahagian pemukaan dlm acuan

Bakar dgn suhu 175'celcius selama 1 jam atau hingga masak
- Sheila kukus adunan ini selama 45 minit

Untuk Topping
1/2 buku butter
1 tin susu pekat saiz rendah
3/4 cawan sebuk koko

Pukul butter bersama susu sampai sebati
Masukan serbuk koko, kacau hingga rata
Guna kaedah double boiler dikacau sampai pekat dan bekilat
Bila kek dah sejuk bolehlah di tuang atas kek dan hiasa ikut citarasa

14 ulasan:

❤Kamsiah❤ berkata...

kak coklat kalau yg lembab2 tu..mmg best sesangat

tun_telani berkata...

Salam kak sheila.. tgk topping meleleh yg xtahan tuu.. tun skrg tgh bermalas2an sket, bila teringin nk mkn kek, end up dgn wat mapin je sbb just gaul2. hihi

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak Kamsiah hee simple tu yg sdp bila dah semalaman lg terasa kesedapannye heee

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam tun hee x pe insyaallah nnt dtg le mood rajin ye....boleh juga kalau rasa nak mkn masuk dlm mupin cup...senang ceta..x yah nak potong kan...hemmm topping yg sdp gitu

Hanim berkata...

Mmmm sedapnyr tgok, kek coklat ni klu buat memang sedap t,bh plak ngan cheese wallah. Klu cm ni pon jap jer dah abis.....anak sy lelaki yg no 2 tu memang suka kek, 1 hari 2-3 kali mkn hehehe. Xbyk bhn ek mudah...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Hanim hee betul tu budak suka tambahan lg mak budak heee waoo letak cheese lg megancam heeee

Nooriah Abdullah berkata...

kek coklat ni bila2 masa pun boleh di layan ni sedapppppp dan gebus

Sheila Shafeareen berkata...

hai Nooriah betul tu setuju bagai di kata...bila2 masa saje...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedap shiela ... akak anak beranak suka kek coklat.. hummm yummy :D

inahar ali berkata...

salam rindu sheila..bak akak 2 potong kek cekelat mu yg menggoda itew!!

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Nur hayati betul kak asal kek coklat je se isi rmh mmg suka....nak pulak dah seharian kek tu terasa nikmatnye

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam kak ina hee akk kalau dekat mmg sy hantar 2 potong tau..alhai bila lah nak jumpa akk ni....

cheq da berkata...

salam..nmpk sedap kek 2...

kak ina kl berkata...

dah lama betul tak buat kek coklat

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More