Jumaat, Jun 14, 2013

Mee Udang

Salam Sejahtera


Alhamdullilah betemu lg di jumaat yg indah...cadangan suruh buat dari mlm td...balik sklh x nak mkn nasi...abg, kakak nak mkn mee udang katanya....siap sudah sajian utk teghari ni, abg kata balik lepas solat jumaat baru mkn, kakak pula sampai rmh bersihkan diri terus nak mkn ..x sabar katanya bau kuah yg harum di dapur heee...mmg sdp tau walau pun ada yg x lengkap, tauhu grg jeee...mkn mee udang ni sdp letak kuah lebih2...rasa kuah dari udang tu yg buat manis....nak pulak kuah tu pekat2 dgn rasa kentang,,kita suka letak tauge dan bwg gereng lebih...baru syok...cuma satu je x ada cili jeruk..apa pun ni dah cukup sdp juga..resepi yg mudah ni kita ambik dari dapur Dayang..rindu pulak masakan dari adik seorng ni...miss u...jemput semua :-)

Mee Udang

Resepi : Che' Iza@Myr
Sumber : DayangJack@DapurKu SaYang


Bahan-bahan: ( 3-4 org )
1/kg mee kuning
300 gm udang saiz L
4 sb lada boh / lada giling
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering (DJ tumbuk halus) - sama juga letak lebih dlm 2 sd
*1/2 inci halia
1 sb petis (DJ guna belacan bakar) - guna belacan
3 sb sos tomato
1 sb sos cili (DJ letak lebih sket)
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
gula n garam
taugeh n sawi
daun bawang n bawang goreng

Bahan-bahan yg DJ tambah : sy ikut
kiub ayam
sos ikan
kentang (direbus empuk dan dikisar dengan sedikit air)
tauhu goreng
telur

Cara-cara
Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng....


12 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Wah menggoda sungguh udang tu shiela... sedapnya akak tengok..
Tq share resepi... boleh akak cuba nanti...

Nooriah Abdullah berkata...

wah mewahnya udang beso tu terliur lah akak tengok ni sheila

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak Nur hayati heee saja goda2 akk suruh buat...mmg sdp manis2 kuah udnag...akk cuba ye

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Nooriah..hee udang sedang2 je tu kak..tp mmg sdp...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Nooriah..hee udang sedang2 je tu kak..tp mmg sdp...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

sue... lenkali buat lebih sikit ajak kita lunch ye.. hehehe.. gurau jer..

p/s: akak baru sempat gi kedai bakeri yg baru tu.. certain2 brg nampak ada yg lebih murah dari aneka.. yg lelain byk yg tak sempat nak check sbb kelam kabut pegi masa lunch 1 jam mmg tak cukup masa.. hehe.. nnt kena g lagi..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Ratna hee boleh saja..bila lah nak ketemu dgn akk ni padahal kita seberang sungai jekan dekat

oo dah pergi ye...1 jam mmg tak cukup heee..kira boleh lah thn hrgnya kan...saya pun ada juga brg nnak cari...insyaAllah satu hari nnt kita jumpa ye

Mas berkata...

pantang tengok mee.....sedapppppnya
terliurrrr ni kak

tun_telani berkata...

salam kak sheila... sedapnyer... tun xpenah buat mee udang lg.

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas hee mas pun baru je buat kan mee udang..sdp kak nasib x kempunan...betambah mee dan kuah

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Tun hee mmg sdp tu nak pulak buat kuah pekat2...sdp rasakuahnya manis2 udang..akk suka letak tauge dan bawang grg lebih2 baru syok layan

Rohah berkata...

Pekat kuahnya..ni yg best ni..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More