Selasa, Jun 25, 2013

Chicken Curry Pie

Salam sejahtera


Sarapan apa pagi ni...moga dpt sarapan yg bekhasiat ye...lepas bebuka smlm ingat sempat le nak n3 kat sini rupanya hemmm tebongkang dpn tv.. selesai solat magrib mata berat je...baring dpt tv nak negok berita pun telelap2 :-)..pastu negok master chef pulak...alih2 lupa lg ..pg ni baru le ada time :-)...masuk je rumah Kak Nor67 smlm pg terus hati bedetik ehhhhh cantiklah tu boleh lah try buat utk manu bebuka...bhn2 pun npknye mudah2 aje...mmg khas buat utk bebuka..sian ank2 telan air liur...siap pesan tu pie ni mama punye buat  utk bebuka baru potong heee...sabo jelah dia org..hemm sdp inti dlm sy grg basah2 sikit..rasa kari mmg layan kulit tu ragup rapuh je...suka bahagian atas tu garing2..bahagian tepi dah bawah cantik masaknya..perang je....boleh le buat lg....next nak letak cheese pasti sdp....


CHICKEN CURRY PIE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
sumber resipi : Sariyusa

Bahan-bahan 'Short Crust Dough': (sesuai bagi inti yang masin/pedas)

250 gm tepung gandum
140 gm mentega
1 sb gula kastor
1 sk garam ~ k.nor skip sbb butter dah ada rasa masin
1 biji kuning telur

Cara menyediakan crust:
1. Ramas mentega dan tepung dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Campurkan gula kastor dan garam, gaul lagi.
3. Masukkan kuning telur dan uli sehingga menjadi doh.
4. Canai sebahagian doh dan letakkan pada acuan pai. Bakar 180'C selama 20 minit.
Cara mencanai doh boleh lihat di sini
* k.nor simpan doh yg telah siap dalam peti ais lebih kurang 30 min sebelum digunakan.
Bahan2 inti :
250gm isi ayam ~ dipotong dadu
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
2 ulas bawang putih ~ dicincang
1 bj ubi kentang ~ dipotong dadu
1 btg lobak merah ~ dipotong dadu
1 batang celery ~ dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 cawan susu segar
garam dan gula
1 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar minyak

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan wangi.
Masukkan ayam dan ubi kentang.
Goreng hingga ayam bertukar warna.
Masukkan serbuk kari, lobak merah dan celery.
Kacau hingga sebati.
Masukkan susu segar dan kacau.
Perasakan dgn garam dan sedikit gula.
Renihkan sehingga kuah menjadi pekat dan hendaklah dikacau sesekali supaya inti masak dgn rata dan tidak berkerak.
Masukkan tepung gandum dan kacau rata.
Padamkan api dan ketepikan.

Cara assemble pie ayam:
Keluarkan doh dari peti ais dan ambil setengah darinya dan canai nipis (saiznya melebihi dr saiz loyang)
Kemaskan bahagian dalam pastri dan juga bahagian tepi loyang.
Cucuk dgn garfu dibahagian dalam pastri supaya tidak menggelembung bila dibakar nanti.
Bakar dlm oven yg telah dipanaskan (180C) selama 20 min.
Keluarkan dr oven dan masukkan inti ayam. Ratakan.
Tutup dgn lebihan doh yg dah dicanai.
Kemaskan bahagian tepi loyang pie dan hiaskan mengikut kreativi masing2.
Sapu dgn kuning telur yg dah dicampur dgn sedikit susu segar.
Bakar sekali lg lebih kurang 20 - 30 min atau bahagian atas keemasan.
Keluarkan dari oven dan biarkan seketika, kemudian keluarkan dr loyang pie dan hidangkan.

* utk memudahkan proses mencanai dan mengalihkannya ke loyang, gunakan 2 helai plastik atau kertas baking yg diletakkan dibawah dan atas doh (boleh rujuk link pd resipi doh/crust di atas)
** k.nor guna loyang pie 8"


2 ulasan:

K.Nor berkata...

salam sue.. hehe.. betul pun buat pie ni utk berbuka ya.. wahhh anak murid terajin nih.. mekasih sudi mencuba ya.. puas hati tak? :)

sheila nshafeareen berkata...

w'salam kak Nor heee bejaya pun teka..sdp kak cuma atas tu kita teleka sikit garing jd nye...ingat nak buat lg..letak cheese...tq kak

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More