Rabu, November 07, 2012

ROTI KUKUS@PAU


Assalamualaikum besiaran di pagi rabu....harap rakan2 yg lain sihat2 belaka yeee...apa macam ank2 dah ada yg mula becuti...bz keee,  ada nak suruh buat sesuatu yg befaedah ke heee...maklum lah cuti kali ni awal dan panjang....budak2 kalau dah lama cuti sure bosan...balik2 gadap game...tv...hemmm tauuuu yg pasti kena ada benda utk kunyah2 kannnnn ok x nak celoteh pjg2 pg ni pun ada kerja rmh yg x habis2 lg sudahn nya...jum kita sarapan dgn roti kukus ala2 kuih pau yg amat gebus mulussssssss tebaik...nak buatnya pun amat mudah...ank dara yg nak belajar masak pun boleh buat :-) ye ke tu....ikut cita rasa sendiri lah yee nak mkn sapu kaya ke nak cicah gan sambal sardin/sambal bilis pun sdp...kalau ada kuah kari ayam lg byk syokkkkk...pg ni sy x sempat nak buat kari...jadinya mkn roti kukus sapu dgn kaya jelahhh...ikutkan nak mkn begitu saja pun boleh dah cukup... satu lg kalau nak tambahkan sikit sukatan gula pun lg sdp :-) baru jadi roti kukus manis...Arah@Ika pun dah try katanya mmg sdp, Kak CikManggis pun dah cuba masing2 punya pun gebus menarik....jemput sarapan


ROTI KUKUS
Resepi Asal : AYIN
Copy n Paste : KAK CM


Bahan-bahannya:
3 cawan tepung pau.
5 tbsp gula kaster.
1 1/2 tsp yis segera.
2 tsp baking powder.
Secubit garam.
1 1/3 cawan susu segar.
1 tbsp minyak jagung.>>yg ni kita gantikan dgn shortening - Sheila pun letak shortening

Tunggu roti megembang baru masuk kukus

Cara-caranya:

Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk pengadun kecuali susu segar.
Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil uli perlahan-lahan (Cm guna KA)>>uli tgn :(.
Uli hingga sebati dan elastik dohnya. - sama Sheila pun uli tgn
Perap selama 1 jam.
Kemudian uli buang angin dan .bentukkan bulat bulat.atur dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.Biarkan doh kembang hingga dua kali ganda saiz asal.
Panaskan air untuk kukusan.Kukus sehingga masak.
Sedap dimakan dengan kari ayam atau sardin atau pun disapu dengan kaya.



cicah sama kari, sambal bilis, sambal sardin lg sdp...mkn begitu saja pun syokkkkk


6 ulasan:

Hanim berkata...

Assalamualaikum kak, wah...pg dah kena pau ek hehehe. Cm best jer tp kat part nak uli tu yg lomah ckit hehehe. Pe pon nak la recp ni nanti klu rajin nak try, nampak gebus n mkn ngan kari sedap tuuu. TQ recpnya...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Hanim hee senag je nim uli tagan x susah mane...cepat sebati..pastu tunggu roti kembang yeee...sdp mkn gan kari ni...cuma akk x sempat nak buat heee...try tauuu

Yatie berkata...

sedap ni pau/roti wat bf..wat minum petang pun best..nak2 musim hujan ni...lapor jek...

Bicara Kak Noor berkata...

salam Sheila
best gak buat cam gini, akak ada kacang merah paste boleh gak buat inti kan pasti sedap ni..

Sheila Shafeareen berkata...

hai Yatie hee mmg syok lain kenyang..ingatkan buat mcm ni x laku rupanya kejap je habis...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Noor yah lg sdp tu letak inti kacang merah..sy pun suka...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More