Salam besiaran di pg isnin...mulakan tugas pagi seperti biasa, walaupun musim cuti sklh bemula x leh juga nak senang lenang bagun lambat...oooo time cuti2 mcm nilah tugas betambah byk..bukan tugas betambah sikit...lg beganda2 byk adalah.....:-) kat atas meja kalau x siapkan1,2 jag air x sah...nak pulak rmh saya ni time cuti mcm ni ank2 buah semua dok melepak di sini...pandaikan mak bapak dia org cuti je letak ank rmh nenek/atok....bukan ape sy juga mmg kena tempiasnya..sbb duduk gan mak, abah, nenek sekali wooooo..x peee sy kan mak sedara yg ikhlas ceh wahhhh :-) ..ok le bebel pepagi x guna gak...kerja menanti tu...ni nak kongsi manu juadah semalam hemmm lama lah sy x makan pais....sdpnya manu org lama2 ni...nenek sy dulu kalau buat pais guna ikan yg kecik2...sy x tahu ape nama ikan tu...ikannya putih jernih besar sikit dari ikan bilis...ikan ni mmg sesuai buat pais ada rasa manis...tp itulah byk tulang dan isinya tak puas mkn...sy mmg betul x ingat ape nama ikut tu sorry heee:-)...sy guna ikan kerisi dan isi ayam..pais sy buat dua versi yg ikan di bakar dan ayam sy kukus...wauu kalau bau jgn ckp leee nak satu rmhhh heee harum....sambal kelapa mmg sy buat lebih sbb nak mkn gaul gan nasi..pehhh walaalaa...rasanya kalau kawan2 nak buat utk hari ni masih sempat lg.....:-) di sini sy kongsikan resepi yg simple...sudi2kan lah yeee
PAIS IKAN / PAIS AYAM
Bahan:
4 ekor ikan / 4 ketul ayam - Kembung,Tenggiri, Patin - Sheila guna ikan kerisi
4 sudu besar cili kisar - nak kurang/lebih ikut citarasa sendiri
1 inci halia - di tumbuk
4 batang serai - ditumbuk
1 labu bawang merah - ditumbuk
2 helai daun kunyit - di mayang
1/2 biji kelapa parut
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula
Beberapa helai daun pisang/alumunium foil
Pais Ayam yg belum di kukus dan Pais Ikan yg belum di bakar
Caranya:Basuh ikan/ayam dan toskan kelar sedikit badan ikan dan ayam
Dalam bekas lain masukan kelapa parut, semua bahan2 yg ditumbuk, daun kunyit mayang, cili kisar, garam, gula, serbuk kunyit gaul semua sampai sebati...kalau tawar tambah lg garam, gula
Sediakan daun pisang yg sudah di lap bersih, letak 1 1/2 sudu sambal kelapa ratakan sikit dan letak ayam/ikan kemudian tutup semula dgn sambal kelapa, balut dgn daun pisang kemas2, sepitkan hujun dgn lidi..buat hingga habis
Bolehlah di bakar, panggang atau kukus....
Sedap juga di perahkan sama asam limau....
Isi dlm Pais Ikan dan isi Pais Ayam
10 ulasan:
Salam kak sheila.. wahhh!! makananan orang lama2 mmg terbaik! terliur betul tun nengok nyer.. kt sini susah nk cari kelapa parut.. kat pasar dia jual yg dh parut, penuh hitam2 dgn termpurung sekali dia mesin. saboo je la.
mesti meriah rumah akak time cuti nih kan.
w'salam Tuh harap sihat ye...yep tu ank2 sedara semu ada di sini...siapkan je makn minunya heee...betul mkanan org lama2 sekali kena mmsyok...lahai kedai runcit2 biasa mmg susah ke nak dpt kat sana...payah juga nak dpt kan kelapa...akk rasa kalau nak gantikan dgn santan pekat pun boleh Tun gaul kan same bahan yg ditumbuk tu jd mcm pes.....
hmm...menyelerakan betoi tengok pais tu kak..
Assalamualaikum,
Resepi menu orang lama tetap tak ketinggalan zaman..Kak Ros suka pais nih memang sedap sangat he.he....
salam kak.sheila... sedapnyer nengok pais akak tuh... kita suker! smlm kiter try mihun utara yg akak post tuh... sedappp... tima kasih kak...
re: anak dara baru nak blaja tatih.. masih takut2.. hihihi
Hadoiii.... teringin nak makan pais ikan! teringat masa kecik2 dulu selalu bonda buat!
Hai Mas hee sekali pekena lauk kg mmg sdp...
w'salam Hana lama sepi yeee bz tuuu.....amacam sdp yeeee mani sup utara...budak2 pun suka...
w'salam kak Ros betu tu manu org lama2 mmg bestlah nak pulak bakar dlm buluh wauuu harum
Hai Kak Amie....biasa mak2 kita suka mkn pais2 mcm ni....bila dah besar baru kita pandang pula hee
Catat Ulasan