Selasa, Oktober 27, 2009

Kerepek Bayam@Rempayek



Hai n3 lg... nak mkn ape yek utk kunyah2@kudapan sambil duduk menyembang dgn family..nak sentas biskut raya dah tinggal habuk jee balang kuih pun dah basuh..teringat kat dlm peti ade bayam yg belum di masak buat lauk... dari layu daun nya baik buat something..teringat resepi kerepek bayam di Myr tempuh hari masa jln2 kesana, resepi asalnya dari Lan ieza mmg sdp dan ragup.. kebetulan beli daun bayam yg lebar2 boleh lah try buat..x megecawakan nilah hasinya..belance dari bancuhan tpg tu boleh lah di buat rempayek kacang yg di tabur ikan bilis, tima kasih ye Lan ieza dgn resepi yg best ni dan sy mintak izin siarkan resepi di cini..Layan

Bahan

  • Satu ikat bayam hijau yg segar (ambik daun basuh n toskan)
  • 150gm tpg beras
  • 150 tpg jagung
  • 1/2 gm jintan manis-kisar halus
  • 1/2 gm jintan putih- kisar halus
  • 1/2 gm ketumba- kisar halus
  • 4 ulas bawang putih-kisar
  • 1 biji telur
  • 1 kotak santan
  • Air bancuhan
  • sedikit garam/gula

Caranya

  • Campur semua aduna kacau sebati
  • Jika adunan pekat tambah air
  • Begitu sebaliknya kalau adunan cair tambah tepung
  • Panaskan minyak, celup daun bayam kedlm adunan tpg dan grg dgn api yg sederhana

* jika adunan belebihan boleh buat rempeyk
*simpan dlm bekas kedap udara ye takut nnt kerepek lemau

4 ulasan:

Watierman berkata...

rajinnya...Shiela...anak akak sahih tutup mulut nampak daun hijau tu...

Sheila berkata...

salam K.watie terigin mkn kena lah buat nape tutup mulut..x mkn sayur hijau ke..bayamkan byak hasiat jugak...resepi esk ape kak tentu buat yg best2 kan

Amy Nujaimy berkata...

salam....

saya penah makan kerepek bayam tu masa kat umah mak mertua.... mula2 mcm was2 nak makan... tp bila dah ngap x mo berenti.... hehehe....

Sheila berkata...

hai Amy Nujaimy --- sdp name hehe yeke tulah mmg ragup naknya salutan tepung tu sdp...lg lah betambah sdp hehehe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More