Ahad, Ogos 12, 2012

Sambal Lobak Asin


Pernah makan lobak asin..hemmm  nilah hidangan masa budak2 dulu...tp masa kecil2 kita bukannya hirau sangat pun resepini...nenek, mak je yg makan, maklum le masatu kita pikir lauk ni makanan org tua tua jeee...time budak2 mesti nak lauk yg best2 je kann...hemmmm  bila dah sampai masanya tua-tua ni eheh tua keeee muda lg tauuu :-) baru dok pikir wohhh bestnya dpt makan sambal lobak asin, nak pulak buat mkn utk besahur hemm sekali sampai dua kali tambahhhh ambik kauuu heeee...makan pulak dgn nasi hagat2 ...sampai leka dah dekat masuk waktu :-)...nak sedap masukkan sekali dgn telur dan bagi goreng hancur...hemm selera di buatnya... kat cini telur kita dah habis tu yg x letak....pada yg pernah mkn dan buat tentu tahu le rasanyakannnn...cuba jangan x cuba....


SAMBAL LOBAK ASIN

Bahannya:
Lobak asin dicincang basuh dan toskan airnya
Segengam ikan bilis basuh dan toskan
4-5 biji cili api -ikut suka nak pedas letak lebih
4-5 ulas bawang merah kecil
1 biji telur
Sedikit gula
Minyak

Cara-caranya:
Bawang di tumbuk besama ikan bilis dan cili padi
Panaskan minyak goreng lobak asin hingga layu
Masukan bahan yg ditumbuk tadi goreng hingga kekuningan pecahkan telur dan kacau hingga hancur
Masukan gula sedikit bg rasa..goreng hingga kekuningan dan angkat


2 ulasan:

adda syuhada berkata...

xpernah lak cuba sambal lobak asin ni..pastu xtau la plk bleh jdi sambal..tp nampk mcm membuka selera..dpt gaul ngn nasi panas2 sedap nih..

Sheila Shafeareen berkata...

hai Adda cubalah mmg sdp kena pulak dgn nasi panas2....ada pedas dan masin..masa grg tu x payah letak grg snnn lobak asin pun dah masin...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More