Selasa, Ogos 07, 2012

Ayam Prun


Assalamualaikum......sory le dua tiga hari x sempat nak jegah..F/MIL dtg...acutally dah seminggu kat KL..bemlm ke rmh ank2 dpt lah setiap rmh dua mlm...kat KL ni ada lima ank so puas lah bejln nya..last sekali rmh sy menantu sulung hemm apa lg meriahlah manu hidangan..semua adik beradik bekumpul bebuka puasa besama...riuhhhhh di buatnya...tp sy x sempat le nak snap2 apa pun sbb dah kalut sangat....
ok x nak bebel dahhhh...:-) jom layan resepi ayam Prun yg dah sy masuk list ni manu bebuka puasa semalam....hemmm dah cuba dan dah rasa dan juga dah habis licin heeee mmg sdp tauuuu masaknya pun senang.....ada rasa pedas, manis, masam ...nak kata rasa cam rendang x jugak...nak tahu ken lah try yeee...sesuai tau mkn same roti....TQ Dayngjack...nng sy nak buat yg daging pulak....


Ayam Prun
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam (dipotong kecil-kecil atau ikut suka)
  • 70g buah prun (pitted atau dibuang biji)  +/- Sheila guna Sunsweet Prun
  • 1 sudu besar rempah kerutuk (DJ menggunakan rempah kerutuk Adabi)
  • 4 sudu besar cili giling (boleh tambah atau kurang)
  • air secukupnya
  • 2-3 sudu besar madu atau secukupnya
  • garam secukup rasa
  • 4 sudu besar sos cili
  • 2-3 sudu besar sos plum
  • 2 sudu besar sos tomato
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih)
bahan-bahan kisar :
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
Cara-cara :
  1. Perapkan ayam bersama rempah kerutuk, cili giling dan bahan kisar selama 1 jam.
  2. Panaskan minyak secukupnya. Tumis rempah rempah 4 sekawan hingga wangi.
  3. Masukkan ayam bersama bahan perap tadi. Kacau perlahan sehingga mendidih. Kemudian barulah dimasukkan air secukupnya.
  4. Apabila ayam hampir masak, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi hingga sebati. Masukkan tomato ceri jika suka. Gaulkan.
  5. Apabila sudah masak, tutupkan api. Angkat dan hidangkan. (jika suka boleh hiaskan dengan gajus panggang dan bawang goreng)

6 ulasan:

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Kak Sheila.. memang nampak sangat sedapnya ayam prun tu. Sampai meremang-remang saya menengoknya. Lambat lagi nak buka pulak tu..

Qasey Honey berkata...

asslm...sedapnye tgk lauk ayam tu..pekat mcm tu mesti sedap..mkn dgn nasi putih mesti btmbh2 ni..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam sari yeppp masa pestime dj tayang terus akk bekenan masuk list...cari prun n rempah kerutuk...x legah lg semlm terus buat sdp tau..cuba yeee

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam cuba ye bhn2 pun simple..sesuai juga cicah same roti, mkn gan nasi minyak pun best.....:-)

Yana Shaiful berkata...

Mst sedap..harus cuba nnt..kna beli prun dulu ^6

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

sedap nampak lauk ni.. sebut puah prun pun dah kecur air liur.. hehe.. ada simpan resepi daging prun.. tp ayam prun ni baru nampak...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More