Isnin, Ogos 13, 2012

Popia Kentang


Salam besiaran betemu kita lg kita di Ramadhan ke 24 hari ni.......Alhamdullilah semalam dpt bebuka puasa besama keluarga tecinta...plan hari semlm  ingat nak turun shopping menyoping sikit2 lg...pikir2 hemmm sure le ramai yg turun Kl, Shah Alam, Kelang dan sewaktu dgnnya...last2 x jadi kuar dok rmh jelahhh x kemana, esok lusa  masih ada lg...alah buat tambah2 jeee :-) bukan nak beria ia sangat pun...dari x jadi merayap baik buat kuih utk bebuka posa...teringat kat resepi ni popia bekentang... kebetulan ada 12 keping lg kulit popia lebihan sy buat popia mini serunding minggu lepas...kentang pun ada cantik lee...resepi ni ambik dari buku ISTIMEWA PEMANIS MULUT - Dari Dapur CT..alah Kak Ct kita yg comel tulahhhh....dlm tukan byk resepi2 yg best2 ada lebih kurang 90+ resepi tau...pehhh bayak sampai x terbelek sy....biasa popia buat inti sayur2 kan..ni letak kentang sdp pulakkkk.....cuma kentang tu jee sy x lecik saje biarkan potong dadu dan goreng....bahan2 yg lain same je ikut cam dlm resepi asal, ok kalau nak lebih puas le masuk dapur beliau yeee...Tq Kak Ct  ada masa nak belek resepi lain pulak :-)

Popia Kentang
Resipi : Che CT

Bahan inti :
5 biji ubi kentang direbus empuk - dibuang kulit dan dilecek halus-sheila potong dadu dan goreng
1 biji bawang besar - dicincang halus
2 biji bawang putih - dicincang halus
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Secubit serbuk lada hitam kasar
3 keping daging ayam burger - suhu bilik dan cincang kasar
3 tangkai daun sup - dicincang halus
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis

Kulit popia secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan lada putih dan lada hitam. Kacau seketika.
2. Masukkan daging buger yang dicincang. Masak sehingga air daging kering. Perasakan dengan sedikit garam.
3. Masukkan kentang lecek. Kecilkan api dan gaul rata semua dan tutup api.
4. Akhir sekali masukkan daun sup. Gaul rata. Sejukkan seketika.
5. Sediakan kulit popia, isikan inti ditengahnya dan gulung kemas. Goreng dengan api sederhana panas hingga perang keemasan. Angkat dan toskan atas paper towel.
6. Hidangkan dan boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah bersama sos pilihan.

Sos Popia :
5 biji cili merah - belah dua buang biji
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil cuka
Secubit garam
gula secukupnya
sedikit air masak - untuk blend

Cara-cara :
1. Masukkan kesemua bahan diatas ke dalam blender dan kisar halus
2. Boleh juga jika ingin dimasak atas api sebentar hingga mendidih sedikit.
3. Letak sedikit garam dan gula sesedap rasa, kacau sebentar dan angkat.
4. Hidangkan bersama popia goreng ketika masih panas.


5 ulasan:

Mas berkata...

tak pernah try lagi popia kentang...
boleh la try nanti..
masuk list..he3

Sheila Shafeareen berkata...

Hai mas sdp tau ada ala2 murtabak..kulit pun ragup..buat tau

Bicara Kak Noor berkata...

salam Sheila
anak2 akak mmg suka snagat dgn popia ni apa lagi time panas sekejab je lesapppp nak buat lah jugak..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Selamat hari Raya Sheila dan Maaf Zahir Batin

Outbound di malang berkata...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More