Khamis, Ogos 02, 2012

Ikan Percik


Besua kembali di pagi khamis...redup pg ni yeee sesetegah tempat npknya hujan...syukur....n3 manu bebuka petang semalam buat lauk ikan kembung percik....masuk je bulan posa ni mcm2 lauk di cuba yeeee...kalau x pun sampai lupa pada masakan ni....ialah kalau ikutkan beli di luar seekor pun dah berapa....baik buat sendiri lg rasa puasa...rasa kesedapan pun kita boleh tahu...kali kedua buat percik awal puasa kemarin buat ayam percik...resepi kali ni try pula dari dapur Kak Wana Potret Kasih....cuma kali ni kuahnya buat lebih  sikit boleh mkn same nasi....mmg sdp tauuu...tq Kak Wana

Ikan Percik
Resepi : Kak Wana Potret Kasih


3 ekor ikan kembung ( atau termenung) yang besar
1 mangkuk penuh santan
5-10 biji cili kering ( atau cili padi 10 biji)
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
Sedikit halia
1 batang serai
Sedikit belacan (jika suka) - sheila x letak
1 camca besar gula
1 keping asam gelugur
Sedikit kunyit (ditumbuk)
Garam secukup rasa

Bahannya
1. Kisar cili kering, bawang merah, halia, serai, bawang putih, belacan dan kunyit bersama santan.
2. Masak atas api dan masukkan asam gelugur… kacau hingga pekat.
3. sementara kuah pekat ikan di lumur dengan garam kemudian dibakar hingga separuh masak.
4. Bila kuah agak pekat sesuaikan rasanya dan angkat.
5. lumurkan atau percikkan kuah atas ikan dan bakar. Ulang pada sebelah lagi.
6. buatlah bebrapa kali hingga kuah melekat pada ikan.
7. Bila masak bolehlah dihidangkan.




8 ulasan:

Yana Shaiful berkata...

xtahan tgk ikan percik..cam kna buat je nii..sedapnyaaa

GreenJade berkata...

tergoda.
nk try lah sok lusa.

Sheila Shafeareen berkata...

hai yana heee sdp buat pun simpe bakar ikan dan buat sos nya dah siap heeee..mmg sdp

Sheila Shafeareen berkata...

Hai GreenJade heee mmg nak bg goda heee buat ye sdp ni guna ikan bawal pun sadap kan...jadi bawal percik

Rohah berkata...

Salam Sheila, baru perasan link blog Sheila tak terpamer lg dalam list, maaf byk2 ye..Saya rasa saya dah linkkan dulu..apapun tq kerana tinggalkan jejak kat blog sy n dpt dikesan semula eheee..
pernah juga try buat, tapi guna cili kering, nampak cantik je klu guna cili padi..putih gitu..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Rohah hee x pe...skrg leh le bekunjung selalu yee..sdp kan ikan percik...asal pedas mmg best

FnF Simple Life berkata...

Salam kenal... bestnye ikan percik. Canti warna sambal percik tu. Dulu2 sy suka beli nasi kerabu ngn ikan percik kat pasar malam.

quinnie berkata...

resepi kalau dari kak wana mesti sedap...kalau beli ikan percik kat pasar ramadhan skit nye mahal...baik buat sendiri kan kak...hehehe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More