Khamis, Julai 12, 2012

Kuih Serabai


Assalamualaikum salam tegahari pada semua...n3 mkn lunch hari ni....buat serabai...tp diri sendiri x serabai tau wahahhahah:-)...x silap masa kecik2 dulu penah makan buat sarapan pg....cicah gan kuah lemak manis....rasapun ingat2 lupa dah..tetiba je semalam mengamit memori silam....mcm nak je mkn kuih masa kecik2 dulu...so cari punya cari jumpa resepi dari Mamafami....oooo nampaknya kekawan yg lain pun dah ada yg try yeee...bancuhan pun senang aje.....kuih nya byk pada rasa cam apam...dan seakan cam rasa tosei pun ada...2 keping mmg kenyang...Sarabai ni saya mkn same kari ayam..dan buat juga kuah manis ..sos kasted... ank dara suka mkn dgn sos kasted sdp katanya...buat pun nak bg kenal pada dia org adanya kuih2 tradisi cam ni... ....tp kan kalau nak lg syok buat kuah durian pehhhhhh.....tq pada yg menyumbang resepi....:-)

Serabai dengan kari ayam

Serabai dengan sos kasted

SERABAI
Resepi: MamaFami

BAHAN SERABAI :
500 g tepung beras
300 g nasi, kisar halus dengan sedikit air
1 liter santan, masak hingga suam
1 1/2 camca teh instant dried yeast
Garam secukup rasa

BAHAN KUAH GULA : Sheila x buat ,tp lg sdp makan same kuah gula
1 cawan gula perang (gula timbang)
2 cawan santan
2 biji pisang, dihiris
2 helai daun panda, disimpul
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :

UNTUK SERABAI :-
Bancuh semua bahan2 untuk serabai kecuali santan. Kacau rata dan tuang santan suam sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang sempurna, tak pekat sangat atau cair sangat, seperti bancuhan membuat kuih cara. Perap adunan tadi 2 jam (mat perap lama sikit). Panaskan non-stik pan. Lenser sedikit minyak dan tuang aduana tadi kurang lebih 1 senduk lauk, biar masak dengan api perlahan sehingga permukaannya berbuih dan menghasikan lubang2. Tutup sekejap dengan tudung periuk, bila serabai kelihatan keriang, boleh lah diangkat, hidangkan bersama kuah gula...

UNTUK KUAH GULA :-)
Satukan semua bahan untuk kuah gula kecuali pisang, masak hingga semua larut, tapis dan masukkan kembali ke dalam periuk. Tambah pisang dan renih hingga kuah pekat. Sejukkan dan hidang bersama kuih serabai.....sedapppp!!!!

sdp lembut...besarang2 lg

7 ulasan:

Amie berkata...

Sheila...
minta izin pinjam resepi ye, agaknya buat sarapan pun boleh kenyang nih. Terima kasih...

Sheila Shafeareen berkata...

hai Kak Amie hehe betul kak dulu masa kecik2 pun nenek buat utk sarapan pg....

Yatie berkata...

alahaiiii geramnya tngk serabai yg berlubang2 tuuuu..mmng kompem sedap, makan dngn kuah kari..lagilah sedapnya...

Cendana Kasih berkata...

salam kak...saya mmg tgh cari respi serabai ni...time kasih...toce,,,tengkiu...kat rumah saya ni ada acuan serabai, mak mertua bagi(import dari melaka lagik...hahaha)... durian dah beli tadi, esok pasti saya buat serabai cicah kuah doyan. Akak nak?? meh datang umah..ntah bila tahun ler nk sampai, walaupun sekangkang kera jer jauhnyer....hahaha

Nazrah berkata...

Salam ... cantik bersarang2...dah tentu rasanya juga sedap kan

tun_telani berkata...

salam kak sheila.. wahh!! mmg nostalgia betul nih.. tun selalu jugak makan zaman kecik2 dulu. tp xtau nama dia apa. serabai rupa2nya.. hihi

zila norazila berkata...

x pernah makan serabai nie..rasanya popular di bahagian utara kan..nampak sedap la..berongga2 lg kan:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More