Selasa, Julai 10, 2012

Kacang Tanah Salut Tepung


Petang tadi ada masa...so x nak bazirkan time heheheh apa lg buat kudap2 leeee lama juga x mkn kekecang ni....kemarin ada npk Sorg Akak di FB letak pic kacang salut tepung ni terus teringin nak buat...tp saya x ingat beliau letak resepi dari sape...so sebelum membuatnya tadi saya cuba cari2 kot2 ada resepi yg bekenan.....taraaaaaaaaaaaa :-) alhamdullilah jumpa juga resepi yg saya kira amat mudah dan ringkas dari Anna DapurModen...dgn 500gm kacang tanah pun boleh dapat bayak tauuuu....cuma kat sini saya tambah kan 4 -5 sudu serbuk kari perasa daging dalam adunan tepung...bg ada rasa pedas2... lg bagus kalau ada daun kari... sure harum baunya masa mengoreng ...pada yg nak cuba tu boleh leee...test market untuk raya hehehehe..tq pada tuan punya resepi...

Kacang Salut Tepung

Bahan Binaan :-

1 bungkus kacang tanah @ 500 g sebungkus 
1 sudu besar jintan - di kisar halus
1 sudu besar jintan putih - dikisar halus
1 biji telur
secubit garam
2 sudu besar gula (Boleh lebihkan kalau nak manis)
1/4 cawan tepung gandum (Lebihkan kalau adunan masih cair)
Sheila tambah 4-5 sdb serbuk kari daging

Siap adunan tepung dan kacang yg telah di goreng dlm bekas kedap udara....

Cara Binaan :-

1. Campur semua bahan (kecuali kacang) dalam mangkuk dan gaul sebati.
2. Masukkan kacang dan gaul hingga semua bahan salutan tadi menyalut kulit kacang.
3. Goreng dalam minyak yang panas hingga garing.
4. Angkat dan simpan dalam bekas kedap udara.


12 ulasan:

Bicara Kak Noor berkata...

salam Sheila
wah akak suka ni kacang2 ranggup gini boleh try time raya nnt mesti fav ramai ni,nampak sedap sangat tukalau dpt makan time la ni mesti terangkat..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Noor..seronok npk akk jln2 yeee..betul kak sdp buat kudap2 sambil borak2/negok tv...heeee senang aje buatnya...getest utk raya yeee :-)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Wah! sedap juga sambil menonton TV buat kudapan.. ehe .. boleh juga utk raya.. terima kasih share resipi.. nanti akak nak cuba jugak :D

Sari Yusa Ibrahim berkata...

kita sukaaaaaaaaaa... selalu time raya beli jer, tahun ni boelhlah buat sendiri, terima kasih, Kak Sheila, mwahhhhhhh!!

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

As'kum Sheila ni fav akak.. selalu beli kat kedai.. nak buat tak ada masa hehehe.. nampak sedap ni... garing dan waduhh kecur sudahnya ni...

Sheila Shafeareen berkata...

hai yati hehe mmg sdp ragup je kacang dan salutan tepung mudah buat....cuba yee

Sheila Shafeareen berkata...

hai sari yepp biasa pun akk beli jee ni kebetulan npk terus teringin nak try buat...alhamdullilah menjadi :-)

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Shah yep same le biasa pun beli ajegaring kak salutan tepun tu...akk try ye...

~~zana@pb~~ berkata...

Sheila sayang, jgn bnyk mkn kacang nnti aaaaangin satu bdn...hehe.
Akk ada resipi dari kakak, kcg botak tp akk malas nk ltk dlm blog. Dia buat jual raya dulu. Laku...

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak zana hehhe ni pu lama x pekena jajan...kacang2 makan saja utk lepak aje...bukan selalu kak...dlm rmh ni suka kunyah sambil negok bola hehhe...salutan tepung nya sdp ragup...tu yg cuba try buat

hana berkata...

curik tulang jap... xpe.. bos xde.. kekekeke... nmpk menjadi kacang botak akak nih.. leh la buat klu rajen..

Nor Lailee Ahmad berkata...

Terima kasih ye...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More