Selasa, Julai 10, 2012

GYOZA 3


Assalamualaikum salam besiaran di malam hari ...maap lah yee tuan rumah dtg sekali sekala jegok...bukan apa..sejak dua menjak ni mood mkn ada kurang sikit heeee..bukan x masak langsung..hari2 masak cuma sesetengah mkanan tu ambik sikit2 aje....harap paham lah yeee :-)..ok n3 mlm ni buat gyoza kali ke 3...x jemu pun...seisi rmh mmg suka makan ni....kalau g market  je pasti ambik skin gyoza buat stock...sama sebelum2 ni ...guna resepi yg sama juga....cuma kalini dlm inti tu letak cili padi mayang dlm 3 biji...bagi rasa pedas2 pehhh mmg byk syokkk leeee....jom layannnn :-)

bahagian bawah yg garing

RESEPI GYOZA
Resepi: kak hana
Sumber: kak ros , tun telani

Bahan-bahan ~Sheila beli yg dah siap ada 30 keping
Untuk Skin

250g tepung gandum
1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
1/4 sk garam
Extra tepung gandum utk canai
1/2 sudu kecil baking powde (P.Ros tambah)

Untuk Inti
250g daging kisar/ ayam/ udang (P.Ros guna 200 grm daging hancur)
1/2 genggam daun kucai - potong kecil (P.Ros ganti dgn daun bawang)
50g kubis - cincang dadu halus- tun guna kobis ungu
1 sudu makan halia parut
2 sudu makan bawang putih parut
1sk minyak bijan (Puan Ros guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
1sk gula
1/4 cawan bawang besar - potong dadu
Daun negi - jika suka (tak masuk) ~sheila x letak
garam dan pepper
Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling- tun pun
1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung)
 
dlm inti sheila letak cili padi yg di racik dlm 3 biji bg rasa pedas2

Cara-cara
Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain. - tun guna ready-made dumpling skin
Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian.


2 ulasan:

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Kak Sheila, saya tak faham, nak stim ke goreng??

Sheila Shafeareen berkata...

hai Sari heheh mula panas kan sikit minyak..kemudian letak gyoza agak garing sikit baru masuk kan air dlm 1/2 jeee pastu tutup kuali agak air dah seakan kering boleh le di angkat...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More