Ahad, Disember 23, 2012

Meatball Carbonara


Assalamualaikum Hai semua....npknya ramai rakan2 menghabiskan cuti2 m'sia besama keluarga...dan x kurang juga ada yg sedara mare, rakan2 buat kenduri Kahwin...cuti lusa ni x'mas pun sy ada juga 2 jemputan insyaAllah kalau x kemana boleh le menghadirinya.....ok bebalik pada n3 dinner mlm ni...wauuuu sdp tau lama betul x layan Carbonara....kira ni 1st le sy menerai...tang rasa tu sampai x hingat lg maklum le lama dah mknnya masa di rmh kwn dulu2 kala :-)....apa kes heee smlm Dek Hana dok tayang...jadinya kempunan kita tau......masuk list bhn2 pergi beli siyang td....tp ada sedikit dehakanya...:-) kita x mkn same spaghetti tau...ank2 request suruh makan sama Dry Instant Noodles/Mee kering...hemmm boleh tahan sdp lembut.. curah kuah lebih2 mmg walaaaa....tang kuih pun sdp kepekatan dan rasa mmg sesuai nak pulak letak meatball lebih2....saya dah cuba..apa tunggu lg jemput le merajinkan diri buat ye hee tq Hana akk kongsi resepi yeee ....



RESEPI MEATBALLS CARBONARA
oleh : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan300g spaghetti - celur dan toskan - Sheila gantikan dgn Dry Instant Noodles
1/2 biji bawang holand (kuning) - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1 tangkai kecil cili kering - potong serong
2 sudu besar butter
1 sudu makan tepung gandum
1/2 cawan susu segar
10 biji meatball
serbuk lada sulah @ blackpepper
1 tin sos carbonara mushroom - seperti gambar
1 sudu perahan jus lemon - utk kurangkan muak
garam dan air sedikit
Keju parut parmesan dan daun parsley - optional
Sheila tambah sedikit karet yg di sagat dan letak daun bay 2 kpg

Cara-cara
Goreng meatball sebentar, angkat dan toskan. (boleh juga bakar atau rebus agar lebih healthy)
Panaskan butter. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili kering. Goreng hingga naik bau.
Masukkan tepung dan gaul rata. Masukkan pula susu segar. Gaul.
Kemudian masukkan sos carbonara mushroom (tambahkan sedikit air jika terlalu pekat). Kacau mesra.
Masukkan sedikit serbuk lada sulah @ blackpepper, lemon jus dan perasakan dgn garam jika perlu.
Akhir sekali masukkan meatball dan biarkan mendidih dan kuah agak pekat. Matikan api.
Gaul spaghetti dengan sos dan taburkan dgn keju parutan parmesan.
Hidangkan segera.


2 ulasan:

adda syuhada berkata...

ada plk meatballs byk2..bikin kecur jer..

Sheila Shafeareen berkata...

hai adda hee sdp letak byk2...kuih pun lebih2 pehhhh

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More