Jumaat, Disember 14, 2012

Red Velvet Cake


Assalamualaikum buat semua rakan2 di Pagi Jumaat yg indah.... kita layan kek pagi2 ni yeee jgn mareeee...nnt kena jual hee gurau aje :-) cetanya begini cehhhh wahhh ahammm :-) barulah menjadi kek yg dah lama nak buat dan di idam2 kan ni...org lain sampai bepuluh biji buat kita baru nak mula....bukan apa biar lambat dan betul2 yakin rasa nak buat serta betul2 hafal skrip menjadilah iya InsyaAllah....sejak dua menjak ni kita ada n3 red velvet dan green velvet juga resepi tu pun sdp..suka lembut bedebu....yg ni try pula resepi dari dapur Cikmin.. yg asalnya Cikmin ambik dari dapur Irma...  teruja betul negok kek2 yg di hasilkan meraka...:-) walaaaaa menjadi juga...berkat dari tenung lama2 resepi..... belajar cuba lg dan belajar cuba buat, berapa byk cuba dahhhhh akhirnya tehasil  gaya serta rupa kek RV ku yg comot ini nyummm, tunggu kek dan cream cheese sejuk baru syok mkn,,,...mmg pehhhh kesedapannya...nak tahu rasa rajin2 lah cari bahan dan buat ye...jom intai


Red Velvet Cake

Resepi: Blog Irma
Sumber : Cikmin


Bahan A – Untuk diayak bersama.
250 gram tepung gandum – cikmin guna tepung kek- Sheila guna tepung kek juga
1 tsp baking powder – tak guna
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder

Bahan B -campur dan kacau sebati.
240 ml buttermilk
2 tbsp pewarna merah
Pilihan kedua – sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu cair dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.

Bahan C -
113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla

Bahan D -
1 tsp cuka
1 tsp baking soda

Topping – Cream Cheese Frosting.
227 gram cream cheese Philadelphia
227 gram mascarpone – cikmin tak dapat stok ni kat bakery sini- sheila pun x letak
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula ising
360 ml whipped cream


**Untuk cara-cara buat kek ni boleh lah korang terjah ke blog irma masuk sana lebih paham yeee, nak intai2 dapur cikmin pun boleh ...  tq Kak2 semua....


8 ulasan:

Mas Sani berkata...

salam n slmt pagi...
RV ni sampai skrg masih lagi popular ye..sane sini ramai yg dh cuba dan sy juga yg ketinggalan...teringin mkn beli je kat kedai n regenya pun blh thn nsb baik rasanya sedap hehe..

cantik n gebu je rv tu :)

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Mas Sani betul tu...kira agak ketinggalan juga ni rakan2 yg laian ramai dah buat dan merasa heee...kalau beli reger nya mmg boleh tahan..buat sendiri x sampai pun tp kena lah betul2 yakin stady bebyk cara buat RV ni hee alhamdullilah menjadi....

tun_telani berkata...

Salam kak sheila.. sedapp!!!!!!!!!!!!! tun duk tenung2 nk queue mcm2 resepi dh rvc nih, smp skrh x buat2. hihi..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Tun mmg sdp akk pun sama mmg dah lama nak buat baru semlm kesempatan dtg...alhamdullilah jd juga..tp x cantik le mekupnya main tepek2 je...

Cendana Kasih berkata...

sedapnyer kak !!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sampai skrg akak belum berkesempatan nak buat sendiri.. rasa dah sudah kek ni...memang sedap :P

Nooriah Abdullah berkata...

salam Sheila ..
wah rvc lagi belum pernah makan dan buat hahaa ketinggalan kak akak ni pasti nak cuba lepas ni geram lah tengok semua dah try..

victoria agumo berkata...

dok tgk org lain semua pandai wat kek..kena cuba ni...cheese tu yg tk thn tgk..telan airliur je.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More